Paul Postuma (1956)

Paul Postuma (22 januari 1956) was een aanvaller die zijn grootste successen behaalde bij PSV. Naast het winnen van de UEFA cup scoorde hij ooit drie maal in de Kuip.

Postuma kwam naar PSV over van de amateurclub DOSL. Van 1973  tot 1981 speelde Postuma 99 competitiewedstrijden en scoorde 39 keer. In de EuropaCup speelde Postuma 14 wedstrijden waarin hij 1 keer scoorde. Die treffer scoorde hij in 1978 in de halve finale UEFA-Cup tegen Barcelona; hij scoorde de 3-0. Later in dat jaar won hij met PSV de UEFA-Cup. Na PSV vertrok Postuma naar Berchem Sport en speelde daarna nog voor Lierse.

Aanvaller Postema was op zijn best in uitwedstrijden; dan had ie de ruimte om ‘te vliegen’. Postuma scoorde ooit met PSV tegen Feyenoord een glas zuivere hattrick. Dit leverde PSV een 0-3 overwinning op in de kuip in het seizoen 1979-1980. Coach Jan Reker was in die tijd net aangesteld als opvolger van Kees Rijvers.

Leuk detail van deze ontmoeting: vlak voor de aftrap stonden er nog lange rijen bij de kassa’s. Hierdoor vroeg de stadionspeaker van toen of de mensen zo veel mogelijk gepast konden betalen anders zouden de mensen achteraan het eerste Feyenoord doelpunt missen. De eerste de beste PSV-aanval was echter meteen raak.

Het ongetwijfeld grootste hoogtepunt was dat Postuma in 1978 de Uefa cup won met PSV. Van dit team maakten zowel Jan van Beveren als Willy van der Kuijlen deel uit. Spelers uit die tijd: Willy en Rene v.d. Kerkhof, Guy Francois, Kees Krijgh, Harrie Lubse, Toine van Mierlo, Toine Smits en de trainer Kees Rijvers. De finalestrijd werd beslist over twee wedstrijden waarin PSV te sterk bleek voor het Franse Bastia. Na 0-0 in Frankrijk werd thuis met 3-0 gewonnen.

Postuma speelde nog vier seizoenen in België. Van 1981 t/m 1983 speelde hij voor tweede klasser Berchem (later Berchem Sport) om daarna nog twee seizoen voor eerste klasser Lierse SK uit te komen (1983 t/m 1985). In 1985 besloot Postuma te stoppen met zijn actieve professionele voetballoopbaan.

(Foto: ANP – Flip Martens)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *