Epi Drost (1945-1995)

Epi Drost

Epi Drost (21 september 1945 – 27 mei 1995) is een van de grootste FC Twente-iconen ooit. ‘Manolito’, die maar liefst 423 competitiewedstrijden speelde voor de Tukkers, overleed in 1995 op slechts 49-jarige leeftijd aan een hartstilstand.

Drost maakte zijn professionele debuut in 1962, bij FC Wageningen. Op de Wageningse berg speelde hij, veelal als spits, tot 1965. Na een jaar Heracles vertrok de geboren Amersfoorter in 1966 voor 40.000 gulden naar FC Twente. Daar was ook nog de overgang van Hans Roordink bij inbegrepen, hij bewandelde de omgekeerde weg.

In Enschede zou Epi Drost uitgroeien tot een van de beste spelers van de club ooit. Onder trainer Kees Rijvers, en met spelers als Jan Jeuring, Henk Houwaart, Theo Pahlplatz en Piet Schrijvers braken er mooie tijden aan voor de club. De ploeg speelde steevast mee om de bovenste plaatsen in de Eredivisie. Een kampioenschap werd helaas niet behaald. De finale van de UEFA Cup in 1975 was ook niet aan de club besteed. Maar in 1977 werd wel de KNVB-beker behaald. Drost brak in de verlenging tegen PEC Zwolle (3-0) de ban door met een kiezelhard schot de 1-0 aan te tekenen.

Epi Drost was in het veld een echte leider die voorop in de strijd ging. Hij had een prima inzicht en was gezegend met een uitstekende traptechniek. Hij stond ook bekend om zijn risicovolle wijze van uitverdedigen. Toenmalig bondscoach Fadrhonc zei ooit veelbetekenend: “Mit dem Epi ist immer Cirkus”. Dat maakte hem tegelijk ook erg populair.

De kleine verdediger zou in Enschede spelen tot 1980, daarna vertrok hij naar Dordrecht om twee seizoenen voor DS ’79 uit te komen. Hij zou in 1982 nog even terugkeren naar FC Twente met als doel de ploeg van degradatie te behoeden, hetgeen overigens niet lukte. ‘Manolito’, zoals Epi Drost liefkozend genoemd werd door het publiek, beëindigde daarna zijn carrière.

Na zijn professionele voetbalcarrière was Epi Drost nog assistent bij FC Twente en werd hij hoofdtrainer bij DS ’79 en RBC. Ook behaalde hij nog successen bij amateurvereniging Stevo uit Geesteren.

Aan het leven van de populaire verdediger kwam op 27 mei 1995 plotsklaps een einde, toen hij tijdens een wedstrijd met oud-internationals tegen Transvalia in elkaar zakte. Reanimatiepogingen mochten niet meer baten. Epi Drost is slechts 49 jaar geworden.

In de harten van de Twente-fans blijft de negenvoudig Oranje-international echter springlevend. Door middel van gekleurde stoeltjes is in het stadion van de Grolsch Veste een afbeelding van Epi Drost aangebracht. Ook is in de ontvangstruimte van het stadion een beeld van hem onthuld. Het mooiste eerbetoon is misschien wel dat ‘Mister FC Twente’ in 2000 door de supporters van de club is uitgeroepen tot ‘voetballer van de eeuw’.

(Foto ANP – Dick Coersen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *