Eric van der Luer (1965)

Eric van der Luer (1965)

Alphons Maria Eric Patrick (Eric) van der Luer (16 augustus 1965) was een middenvelder die bij Roda JC uitgroeide tot ‘Mister Roda JC’ doordat hij daar meer dan 400 wedstrijden speelde. Ook speelde Van der Luer in 1995 nog twee wedstrijden voor het Nederlands elftal.

In 1982 begon ‘De Kleine Blonde Dood’ zijn carrière in Maastricht bij MVV. Daar speelde van der Luer in vijf jaar ruim 90 wedstrijden. Daarna maakte hij de overstap naar FC Assent in België.

Na een jaar in België te hebben gespeeld keerde hij terug naar Nederland waar hij een contract verdiende bij Roda JC. Hier zou hij maar liefst veertien jaar blijven plakken en zodoende uitgroeide tot ‘Mister Roda JC’. Hij speelde in Kerkrade totaal 418 wedstrijden waarin hij 36 keer het net wist te raken.

Op 22 februari 1995 maakte de Limburger zijn debuut in het Nederlands Elftal. Dit in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Portugal. Deze leverde een 1-0 verliespartij op en daar kon ook Van der Luer die in was gevallen na rust niets aan doen. De tweede en tevens laatste interland was die tegen Malta. Deze wedstrijd eindigde in een 4-0 overwinning en Van der Luer speelde een half uur mee. Het was toen ‘nog maar’ 1-0 en in het laatste halfuur vielen dus nog drie doelpunten. De man van Roda JC was echter geen van de doelpuntenmakers.

In 2002 maakte Eric van der Luer nog een uitstapje naar Duitsland om daar te gaan spelen voor Alemannia Aachen. In 2004 stopte hij met het spelen van betaald voetbal en ging hij terug naar Kerkrade. Hier werd hij jeugdtrainer. Hij pakte het assistent trainerschap op bij Alemannia Aachen van 2008-2011. Daar werd hij op 12 september 2011 samen met trainer Peter Hyballa op non-actief gesteld. In seizoen 2012-2013 was Van de Luer hoofdtrainer van KFC Uerdingen 05.

In juli 2015 keerde hij terug bij Roda JC, waar hij een dubbelfunctie kreeg als trainer van Jong Roda JC en scout voor de hoofdmacht van de club. Vanaf 19 maart 2019 Verving Eric van der Luer (1965) de ontslagen Robert Molenaar tot aan het einde van het seizoen naast zijn andere werkzaamheden. In augustus 2019 werd Van der Luer aan de kant geschoven.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

Eén reactie

  1. Vraagske aan der Nederlandse voetbalspecialisten hier – heeft er iemand een idee waarom Eric van der Luer (o.a. MVV, Roda JC) destijds “De Kleine Blonde Dood” genoemd werd? Behalve vanwege z’n blonde haar dan – want daar zijn we van op de hoogte. En P.S.: ’t is wel degelijk (ook) een ernstige vraag… we hebben het nodig voor een artikel waar we aan werken. (Google levert ons niets op, in die zin.) Grap dus gerust een eind weg; maar zie aub dat we ’t bos nog van de bomen kunnen onderscheiden. Hartelijk dank alvast! (Filip. – Catenaccio Magazine)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *