Felix Gasselich (1955)

Felix Gasselich (21 december 1955) was een technisch-tactisch uitstekende voetballer, echter wel te traag voor het hoge tempo van Ajax in de 1e helft van de 80′-er jaren.

Gasselich begon zijn sportieve loopbaan bij Austria Wien (1974-1983). Hij speelde er op het middenveld naast Herbert Prohaska. Hij won met de club vijfmaal het landskampioenschap (1976, 1978, 1979, 1980, 1981) en drie keer de Oostenrijkse beker. Ook speelde hij met Austria Wien de Europacup II-finale in het seizoen 1977/78, die met 4-0 werd verloren van het Anderlecht van Rob Rensenbrink. Gasselich maakte bij Austria Wien 94 doelpunten in 326 wedstrijden.

Als regerend landskampioen zocht het bestuur van Ajax naast aankoop Ronald Koeman in de zomer van 1983 nog naar een tweede vervanger voor de vertrokken Johan Cruijff (Feyenoord) en Søren Lerby (Bayern München). De in Nederland nog onbekende Gasselich werd op 27-jarige leeftijd gecontracteerd door de Amsterdamse club in juli 1983. Hij speelde twee en een half jaar bij Ajax. In zijn eerste seizoen (1983/84) werd Feyenoord met 8-2 verslagen, maar won de Rotterdamse club met sterspeler Cruijff uiteindelijk wel het landskampioenschap.

Linkermiddenvelder Gasselich zelf scoorde 11 goals in de competitie en drie in het KNVB bekertoernooi. In zijn tweede seizoen ontwikkelde Gasselich zich meer tot vaste waarde bij Ajax. Hij kreeg echter wel steeds meer concurrentie op het middenveld van Frank Rijkaard en van John Bosman als schaduwspits. In zijn tweede seizoen won Gasselich met Ajax het landskampioenschap, en versloeg hij met de Amsterdammers thuis het Luxemburgse Red Boys Differdange met 14-0 in het UEFA Cup-toernooi. Het is de grootste zege van een Nederlandse club ooit in een Europacup-toernooi.

In het seizoen 1985/86 verbleef Gasselich weliswaar nog bijna een half jaar bij Ajax, maar hij kwam onder coach Cruijff slechts één keer in actie, naar later bleek zijn afscheidsduel bij Ajax (Heracles – Ajax 1-8, 15 september 1985). Gasselich was een technisch-tactisch uitstekende voetballer, echter wel te traag voor het hoge tempo van Ajax in de 1e helft van de 1980′-er jaren. Specialiteit waren zijn naar de buitenkant wegdraaiende ballen.

Na de tweeënhalf jaar bij Ajax keerde Gasselich in november 1985, ondanks diverse aanbiedingen uit het buitenland, direct terug naar zijn vaderland Oostenrijk. Het werd een beslissing die hij achteraf enigszins betreurde. Hij speelde in Oostenrijk tot 1991 bij zes verschillende clubs zoals Grazer AK en Linzer ASK. Hij won geen prijzen meer. Na het afsluiten van zijn professionele carrière, speelde hij tot 2004 op amateurniveau, onder meer als speler/coach bij de door hem opgerichte club FC Laxenburg.

Gasselich speelde negentien wedstrijden in het nationale elftal van Oostenrijk. Hij scoorde hierin driemaal. Hij maakte zijn debuut op woensdag 15 november 1978 in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Portugal (1-2), toen hij na 80 minuten inviel voor Willy Kreuz.

(Foto ANP – Cor Mulder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *