Felix Gasselich (1955)

Felix Gasselich

Felix Gasselich (21 december 1955) was een technisch-tactisch uitstekende voetballer, echter wel te traag voor het hoge tempo van Ajax in de 1e helft van de tachtiger jaren.

Gasselich begon zijn sportieve loopbaan bij Austria Wien (1974-1983). Hij speelde er op het middenveld naast Herbert Prohaska. Felix won met de club vijfmaal het landskampioenschap (1976, 1978, 1979, 1980, 1981) en drie keer de Oostenrijkse beker. Ook speelde hij met Austria Wien de Europacup II-finale in het seizoen 1977/78. Deze wedstrijd leverde een 4-0 verlies op tegen het Anderlecht van Rob Rensenbrink. Gasselich maakte bij Austria Wien 94 doelpunten in 326 wedstrijden.

Als regerend landskampioen zocht het bestuur van Ajax naast aankoop Ronald Koeman in de zomer van 1983 nog naar een tweede vervanger. Dit voor de vertrokken Johan Cruijff (Feyenoord) en Søren Lerby (Bayern München). De in Nederland nog onbekende Gasselich werd op 27-jarige leeftijd gecontracteerd door de Amsterdamse club in juli 1983. Hij speelde twee en een half jaar bij Ajax. In zijn eerste seizoen (1983/84) werd Feyenoord met 8-2 verslagen. Maar de Rotterdamse club won met sterspeler Cruijff uiteindelijk wel het landskampioenschap.

Linkermiddenvelder Gasselich zelf scoorde 11 goals in de competitie en drie in het KNVB bekertoernooi. In zijn tweede seizoen ontwikkelde Gasselich zich meer tot vaste waarde bij Ajax. Hij kreeg echter wel steeds meer concurrentie op het middenveld van Frank Rijkaard en van John Bosman als schaduwspits. In zijn tweede seizoen won Gasselich met Ajax het landskampioenschap. En hij versloeg met de Amsterdammers thuis het Luxemburgse Red Boys Differdange met 14-0 in het UEFA Cup-toernooi. Het is nog steeds de grootste zege van een Nederlandse club ooit in een Europacup-toernooi.

In het seizoen 1985/86 verbleef Gasselich weliswaar nog bijna een half jaar bij Ajax. Onder coach Cruijff kwam hij echter slechts één keer in actie. Dit was, naar later bleek, zijn afscheidsduel bij Ajax. Heracles – Ajax 1-8 op 15 september 1985. Gasselich was een technisch-tactisch uitstekende voetballer, echter wel te traag voor het hoge tempo van Ajax in de eerste helft van de tachtiger jaren. Specialiteit was zijn naar de buitenkant wegdraaiende ballen.

Na de tweeënhalf jaar bij Ajax keerde Gasselich in november 1985 terug naar zijn vaderland Oostenrijk. Ondanks de diverse aanbiedingen uit het buitenland. Het werd een beslissing die hij achteraf enigszins betreurde. Hij speelde in Oostenrijk tot 1991 bij zes verschillende clubs zoals Grazer AK en Linzer ASK. Hij won geen prijzen meer. Na het afsluiten van zijn professionele carrière, speelde de Oostenrijker tot 2004 op amateurniveau. Onder meer als speler/coach bij de door hem opgerichte club FC Laxenburg.

Felix Gasselich speelde uiteindelijk negentien wedstrijden in het nationale elftal van Oostenrijk. Hij scoorde hierin driemaal. Zijn debuut maakte de middenvelder op woensdag 15 november 1978. Dit was in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Portugal (1-2). Na tachtig minuten was daar de invalbeurt in plaats van landgenoot Willy Kreuz. Speelde na zijn loopbaan onder meer als speler-coach bij de door hem opgerichte club FC Laxenburg.

(Foto ANP – Cor Mulder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *