John Bosman (1965)

John Bosman

Jakobus Johannes (John) Bosman (1 februari 1965) bewees als lange kopsterke spits in de top van Nederland en in de top van België een echte topschutter te zijn.

De lange kopsterke spits begon zijn carrière bij Ajax. Hij debuteerde op 20 november 1983 in de met 5-2 gewonnen thuiswedstrijd tegen Roda JC. Volgens de traditie van Ajax scoorde hij ook meteen bij zijn debuut. In vijf seizoenen speelde hij 165 wedstrijden voor Ajax. Hij maakte in totaal 105 doelpunten voor de Amsterdamse club, waar hij concurrentie had voor de spitspositie van Marco van Basten.

Met zijn 77 treffers in de competitie staat hij in de top twintig van de topschutters aller tijden van Ajax. Na het vertrek van Van Basten naar AC Milan werd Bosman in het seizoen 1987/88 clubtopscoorder van Ajax. In zijn vijfde en laatste seizoen bij Ajax stond Bosman in de spits in de finale van de Europacup II. Titelverdediger Ajax verloor met 0-1 van het KV Mechelen van voormalig Ajax-trainer Aad de Mos. Aan het einde van het seizoen stapte Bosman over naar deze Belgische club.

De Mos kende hij nog van zijn tijd bij Ajax. Tijdens zijn periode bij KV Mechelen werd hij landskampioen en veroverde hij de Beker van België. In 1989 veroverde hij de Europese Supercup met KV Mechelen.

Bosman vertrok in 1990 naar PSV. Daar is hij de opvolger van Wim Kieft. Hij fungeert als aanspeelpunt naast Romario, maar voelt zich niet prettig in die rol en dreigt daarnaast zijn basisplaats te verliezen aan Twan Scheepers. Met PSV wordt hij landskampioen, maar vertrekt toch alweer na één seizoen naar Anderlecht.

Bij Anderlecht vond Bosman, die de bijnaam ‘De Giraffe’ kreeg, ook trainer De Mos terug die Bosman trainde bij zowel Ajax als Mechelen. In 1996, toen Johan Boskamp trainer was van RSC Anderlecht, belandde de spits op de bank. Andere spitsen kregen de voorkeur waarop Bosman terugkeerde naar de Nederlandse velden. In totaal scoorde hij 71 doelpunten voor de Brusselse club.

Bosman vervolgde zijn carrière bij voetbalclub FC Twente. Ook hier bleek hij van grote waarde, en nog altijd even scherp te zijn voor het doel. Hij maakt 34 doelpunten. Daarna vertrok hij in 1999 naar het AZ Alkmaar van Dirk Scheringa. Ook in Alkmaar maakte hij zijn reputatie waar, en speelde daarnaast een belangrijke rol bij het coachen en trainen van de jongere aanvallers. In 2002 besloot Bosman te stoppen met voetballen. De vroege dood van zijn zoon Devin, die bij een verkeersongeval in oktober 2001 om het leven kwam, speelde ook een rol in die beslissing.

Bosman speelde in zijn carrière 30 interlands waarin hij 17 keer het vijandelijke doel trof. Tijdens een kwalificatie interland tegen het kleine Cyprus scoorde John Bosman zelfs vijf doelpunten in één wedstrijd. Het duel onder leiding van de Luxemburgse scheidsrechter Roger Philippi werd echter overschaduwd door het “bomincident”, en de wedstrijd werd overgespeeld. Daardoor is zijn prestatie niet in de geschiedenisboeken beland.

John Bosman maakte ook deel uit van de succesvolle formatie die het EK 1988 in Duitsland won. (Foto:  ANP Foundation)

(Foto: ANP Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *