Fernando Morientes (1976)

Fernando Morientes

Fernando Morientes Sánchez (5 april 1976) was een ware Spaanse goalgetter die bij vele grote Europese clubs speelde. Als international scoorde hij 27 doelpunten uit 47 interlands.

Morientes maakte in 1993 zijn debuut in het profvoetbal. In 22 wedstrijden voor Albacete trof hij vijf maal doel. Nadat zijn talent steeds meer gezien werd verdiende hij een transfer naar Real Zaragoza. Hier liet al zien dat hij echt een neusje voor het doel had. Hij maakte een stormachtige ontwikkeling door. Morientes was in twee seizoenen goed voor 28 competitiedoelpunten.

Een toptransfer lonkte en die kreeg hij ook. In Madrid zagen ze het wel in deze goalgetter zitten, en ook Fernando hoefde daar niet lang over na te denken. Hier zou hij immers voor de prijzen gaan spelen. In zijn eerste seizoen kwam die droom ook al meteen uit en won hij met Real Madrid de UEFA Champions League. Het werd een geweldige periode voor deze grote sterke spits. Ondanks dat hij bij Real geen titel won bleven ze het in Europa erg sterk doen.

Hij won de UEFA Champions League ook in 2000 en 2002. In 2000 scoorde hij de openingstreffer in de finale tegen Valencia CF. Na de komst van Ronaldo in 2002 belandde Morientes bij Real Madrid op de bank en in 2003 vertrok hij daarom op huurbasis naar AS Monaco. Met deze club behaalde Morientes in het seizoen 2003/04 de finale van de Champions League, die echter een 3-0 verlies van FC Porto opleverde. In de kwartfinale had Morientes met twee doelpunten een belangrijk aandeel in de uitschakeling van Real Madrid.

In 2004 keerde hij terug naar Real, waar meer speelkansen in het vooruitzicht lagen. Morientes kwam echter niet verder dan enkele invalbeurten en in januari 2005 besloot hij daarom te vertrekken naar Liverpool FC. Daar maakte hij onderdeel uit van de Spaanse Armada, de bijnaam voor grote groep Spanjaarden bij Liverpool FC (o.a. trainer Rafael Benítez, doelman José Manuel Reina, middenvelder Xabi Alonso en aanvaller Luis García).

Zijn prestaties bij de Engelse club vielen echter tegen met slechts zestien goals in totaal 41 duels. In mei 2006 werd Morientes daarom door Liverpool FC verkocht aan Valencia CF. Bij Valencia zag je weer enkele vlagen terug van de echte Morientes. Hij was belangrijk en wist regelmatig het net weer te vinden. Hij zou er in drie jaar zestig wedstrijden spelen waarin hij 19 keer het doel trof.

Volgens Spaanse media stond de Fernando in juli 2009 op het punt een meerjarig contract te ondertekenen bij het Belgische RSC Anderlecht. Ze zouden bereid zijn om hem een ‘monstersalaris’ naar Belgische normen uit te betalen. Op 27 juli bleek echter dat Olympique Marseille slagvaardiger was geweest, zij maakten op hun bekend dat ze overeenstemming hadden bereikt met de transfervrije spits. Morientes tekende voor twee seizoenen bij de Franse topclub waarmee hij na vijf jaar afwezigheid weer terug zou keren in de Ligue 1.

Bij Marseille werd de spits herenigd met Didier Deschamps, de coach die hem ook onder zijn hoede had tijdens zijn vehuurperiode bij AS Monaco. Nadat zijn contract bij Marseille ontbonden werd besloot Morientes op 31 augustus 2010 om zijn carrière te beëindigen. Hij legde aanbiedingen uit het Midden-Oosten en Mexico naast zich neer om analist te worden bij een Spaanse televisiezender.

Fernando Morientes debuteerde op 25 maart 1998 tegen Zweden voor het nationale team. Hij speelde in totaal 47 interlands (27 doelpunten). Morientes nam deel aan het WK 1998, WK 2002 en EK 2004. Mede door zijn tegenvallende prestaties bij Liverpool FC ontbrak Morientes in de Spaanse selectie voor het WK 2006.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *