Didier Deschamps (1968)

Didier Claude Deschamps (15 oktober 1968) die in de lijst FIFA 100 beste spelers staat, won in zijn carrière vele grote prijzen. Hij won het WK, het EK en de Champions League. In 2001 zette hij een punt achter zijn carrière en begon hij een carrière als trainer.

Didier Deschamps begon in 1986 zijn carrière bij FC Nantes, waar hij als verdedigende middenvelder fungeerde. Het eerste seizoen kwam hij tot zeven optredens. Het jaar daarna deed de trainer vaker een beroep op Deschamps Hij kwam dat seizoen 18 keer in actie. Hij zag dat Didier een degelijke en bertrouwbare speler was waar hij nog veel plezier aan zou kunnen beleven.  De twee jaren die volgden brachten Deschamps tot 66 wedstrijden en drie goals. In het seizoen 1989/90 kwam Deschamps nog 19 keer uit voor Nantes maar vertrok hij in de winterstop naar Olympique Marseille. Daar speelde hij 17 wedstrijden. Heel lang bleef hij daar niet. In het seizoen 1990/91 vertrok hij naar Bordeaux om daar te gaan spelen voor Girondins de Bordeaux, waar hij in 37 wedstrijden tot drie goals kwam. Het jaar erop keerde Deschamps toch weer terug naar Marseille, waar hij enkele jaren langer bleef dan in zijn eerste periode. Hij was een vaste waarde en speelde bijna alles. Hij kwam in drie jaar tot 106 optredens en scoorde daarin vijf keer.

Voor het eerst in zijn carrière ging Deschamps in het buitenland spelen. Hij vertrok na zijn periode in Marseille naar Italië waar hij ging spelen voor Juventus. veel last van aanpassingsproblemen had hij niet. Hij stond er meteen en het leek alsof Didier er al jaren speelde. Zijn periode in Turijn leverde hem een volle prijzenkast op. Landstitels, Nationale bekers en natuurlijk de Champions League. De finale in Rome tegen Ajax was een hoogtepunt voor Deschamps. Hij maakte deel uit van een geweldig Juventus op dat moment. Wat te denken van Pietro Vierchowod, Fabrizio Ravanelli en Gianluca Vialli . Uiteindelijk werd de finale door penalties gewonnen en kon Deschamp de ‘cup met de grote oren’ in de lucht houden. Tussen 1994/95 en 1998/99 kwam hij 126 keer uit voor Juve en scoorde daarin vier keer. Didier vertrok naar Engeland waar hij voor een transfersom van  €5.000.000 slechts 27 wedstrijden uitkwam voor Chelsea FC.  Zijn carrière sloot hij af in de Primera División. Hij vertok naar Valencia CF speelde. Hij kwam slechts 13 optredens, waarop hij na het seizoen 2000/01 besloot zijn schoenen aan de wilgen te hangen.

Deschamps kwam voor zijn vaderland Frankrijk maarliefst 103 keer uit, en ook dit werd een zeer succesvolle samerwerking. Hij behaalde grote successen met ‘Le Bleu’. Hij was aanvoerder tijdens het wereldkampioenschap in 1998. Aan het eind van dat toernooi mocht hij als eerst de beker omhoog houden. Twee jaar later werd hij ook nog eens Europees kampioen in Nederland/België.

Na zijn carrière werd hij hoofdtrainer. Na AS Monaco, Juventus en Olympique Marseille werd hij in 2012 aangesteld als bondscoach van zijn vaderland. (Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *