Finidi George (1971)

Finidi George

Finidi George (15 april 1971) was een Nigeriaanse buitenspeler die een van de belangrijke pionnen was in de glorieuze Ajax-formatie van de jaren ’90.

George was een volslagen onbekende speler toen hij in de zomer van 1993, samen met Yuri Petrov en Mitar Mrkela, in De Meer kwam proeftrainen, na een tip van de toenmalige Nigeriaanse bondscoach Clemens Westerhof. Tot verrassing van velen bood trainer Louis van Gaal Finidi George een contract aan, en niet de andere twee stagiairs. Dat vertrouwen zou hij niet beschamen. Finidi verdreef Peter van Vossen uit de basis en werd een zeer belangrijke kracht in de 4-3-3-formatie waarmee Ajax de wereld zou veroveren. Met als ultieme hoogtepunten natuurlijk de winst van de Champions League (1995), de Wereldbeker (1995) en drie landskampioenschappen. Een persoonlijk hoogtepunt beleefde Finidi toen hij fantastisch raak schoot in de halve finale-wedstrijd van het winnende Champions League-toernooi, waarin Ajax in een sfeervol Olympisch Stadion Bayern München met 5-2 deklasseerde.

Finidi groeide in de loop van de tijd uit tot een echte publiekslieveling in Amsterdam. De bescheiden buitenspeler genoot zichtbaar van zijn populariteit en stak regelmatig zijn duim in de lucht als het liedje “Finidi, oh oh, Finidi, oh oh” weer eens door stadion De Meer galmde.

Finidi George vertrok in 1996 naar Real Betis. Daarna speelde hij nog bij Real Mallorca en Ipswich Town. Zo succesvol als hij in Amsterdam was, zou hij daar nooit meer worden. De rechtsbuiten was met Nigeria actief op twee WK’s en speelde 62 interlands voor de ‘Super Eagles’. Finidi beëindigde zijn professionele voetbalcarrière in 2004.

Na zijn spelersloopbaan ging Finidi George zich toeleggen op een trainingscarrière. In 2013 legde hij in dit kader nog een stage van enkele maanden af bij PEC Zwolle.

(Foto: ANP – Paul Vreeker)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *