Mitar Mrkela (1965)

Mitar Mrkela

Mitar Mrkela (10 juli 1965) was een begenadigde linksbuiten die in de jaren ’90 speelde bij FC Twente en Cambuur.

De Serviër maakte in 1981 als 16-jarig talent zijn debuut voor OFK Belgrado. In 1983 maakte hij de overstap naar stadgenoot Rode Ster. Bij deze Joegoslavische topclub speelde hij zeven jaar.

In 1990 tekende Mrkela een contract bij FC Twente. In het Diekman ontpopte de frêle linkspoot zich tot een publiekslieveling. Met zijn puntgave voorzet wist hij zijn scorende collega’s Youri Mulder, Ronald de Boer en Claus Nielsen uitstekend te bereiken. Ook was hij een gevreesd vrije trappen-specialist.

Na 61 wedstrijden en tien doelpunten vertrok Mrkela in 1992 naar Besiktas. Maar zijn avontuur in Istanbul werd geen succes. Hij stond open voor een terugkeer naar Nederland en liep in de zomer van 1993 stage bij Ajax. Verrassend genoeg koos Louis van Gaal voor de op dat moment volslagen onbekende mede-stagiair Finidi George en niet voor de Serviër.

Mrkela zou dat seizoen toch in het rood-wit gaan spelen, want Fritz Korbach haalde hem naar Cambuur. Een doorslaand succes werd dat niet. De Friezen, met onder meer Hennie Meijer, Jaap Stam en Jack de Gier in de gelederen, degradeerden na dat seizoen naar de Eerste Divisie.

In 1995 vertrok Mrkela naar het Servische FC Spartak Subotica. Bij het Amerikaanse zaalvoetbalteam St. Louis Ambush zou hij zijn professionele voetbalcarrière afsluiten. Mrkela speelde vijf interlands voor Joegoslavië en scoorde daarin eenmaal.

Mrkela ging wonen in zijn geboortestad Belgrado, waar hij hoofd opleidingen werd van Rode Ster. In de Servische hoofdstad was hij ook nog enige tijd sportwethouder.

In onderstaand filmpje was Mitar Mrkela de uitblinker in de met 4-1 gewonnen wedstrijd tegen Roda JC in 1991.

Eén reactie

  1. Ik ken hem nog uit zijn Twente tijd. Grappig is dat ik tijdens de wedstrijd tegen Roda jc op de Twente bank zat. Was pupil van de week. En toevallig staat de samenvatting van die wedstrijd hier bij geplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *