Francesco Toldo (1971)

Francesco Toldo

Francesco Toldo (2 december 1971) is een voormalig doelman uit Italië die Nederland tijdens het EK 2000 in eigen land veel pijn deed.

De aanvankelijke reservedoelman van de Nerazzurri zorgde met onder meer een gestopte strafschop in de halve finale tegen Nederland dat niet Oranje, maar Italië naar de finale van het EK ging.

Toldo speelde het grootste gedeelte van zijn actieve loopbaan bij twee clubs: Fiorentina en Internazionale. Bij de eerstgenoemde vereniging kwam hij in 1993, om deze in 2001, direct na het EK, te verruilen voor Internazionale. Hier bleef hij tot 2010, toen hij zijn loopbaan beëindigde. De goalie begon zijn carrière overigens bij AC Milan, in 1988. Hij zou hier echter niet officieel in actie komen.

Voor Fiorentina speelde Toldo acht seizoenen in het basiselftal. Hij kwam hier zelfs in onder meer de UEFA Champions League uit. In 2001 vertrok Fransesco naar Internazionale. Waar hij tot 2005 eerste doelman was. Daarna verloor hij zijn plek in het basiselftal aan de Braziliaan Júlio César. Hoewel hij in 2006 nog even zijn plek als eerste doelman heroverde. Toch zag hij zich daarna weer als tweede keuze. In november 2006 maakte Toldo het enige doelpunt uit zijn carrière. Dit gebeurde toen hij bij een corner mee naar voren ging in de wedstrijd tegen Juventus FC. De wedstrijd eindigde daardoor op 1-1.

Het Europees Kampioenschap werd voor Toldo persoonlijk gezien een prachtig toernooi. De keeper werd na de blessure van eerste keus Gianluigi Buffon de nummer-één onder de lat. En beschaamde dit vertrouwen niet.  In de halve finale-wedstrijd tegen het Nederlands Elftal bereikte zijn vertrouwen namelijk een absoluut hoogtepunt door enkele cruciale strafschoppen te stoppen. Allereerst was er de strafschop van Frank de Boer in de wedstrijd zelf, die werd gestopt. Even later, in de penaltyreeks keerde Toldo opnieuw de pingel van De Boer. Even later pakte hij ook de strafschop van Paul Bosvelt. Het sprookje voor Nederland was daarmee definitief uit.

Francesco Toldo verloor de finale met zijn ploeg uiteindelijk van Frankrijk, maar kreeg desondanks wel een uitverkiezing in het ‘Team van het Toernooi’.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *