Francesco Toldo (1971)

Francesco Toldo (2 december 1971) is een voormalig doelman uit Italië die Nederland tijdens het EK 2000 in eigen land veel pijn deed. De aanvankelijke reservedoelman van de Nerazzurri zorgde met onder meer een gestopte strafschop in de halve finale tegen Nederland dat niet Oranje, maar Italië naar de finale van het EK ging.

Toldo speelde het grootste gedeelte van zijn actieve loopbaan bij twee clubs: Fiorentina en Internazionale. Bij de eerstgenoemde vereniging kwam hij in 1993, om deze in 2001, direct na het EK, te verruilen voor Internazionale. Hier bleef hij tot 2010, toen hij zijn loopbaan beëindigde. De goalie begon zijn carrière overigens bij AC Milan, in 1988.

Het Europees Kampioenschap werd voor Toldo persoonlijk gezien een prachtig toernooi. De keeper werd na de blessure van eerste keus Gianluigi Buffon de nummer-één onder de lat en beschaamde dit vertrouwen niet.  In de halve finale-wedstrijd tegen het Nederlands Elftal bereikte zijn vertrouwen een absoluut hoogtepunt door enkele cruciale strafschoppen te stoppen. Allereerst was er de strafschop van Frank de Boer in de wedstrijd zelf, die werd gestopt. Even later, in de penaltyreeks keerde Toldo opnieuw de pingel van De Boer. Even later werd ook de strafschop van Paul Bosvelt gekeerd en was het sprookje voor Nederland uit.

Toldo verloor de finale met zijn ploeg uiteindelijk van Frankrijk, maar kreeg desondanks wel een uitverkiezing in het ‘Team van het Toernooi’.

(Foto: Youtube)

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *.

*
*
You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Translate »