Gaizka Mendieta (1974)

Gaizka Mendieta

Gaizka Mendieta Zabala (27 maart 1974) was een Spaanse verdediger/middenvelder die bij Valencia zijn grootste successen behaalde. Verder speelde hij onder andere nog voor Lazio Roma, FC Barcelona en Middlesbrough FC.

Mendieta begon in de jeugd met voetballen bij Castellón waarna hij snel overging naar de jeugdopleiding van Valencia. Daar speelde hij twee jaar in het B-elftal oftwel het tweede elftal van de grote Spaanse club. Maar al in 1993 viel hij hij door zijn goede spel en debuteerde hij in het seizoen 1992/1993 voor het eerste elftal van Valencia CF.

Het zou een succesvolle periode worden. Als vaak opkomende rechtsback werd hij een vaste waarde in het elftal. Negen seizoen bleef hij onder contract. Trainer Claudio Ranieri was zeer gecharmeerd van deze back liet hem in het seizoen 1997/1998 30 wedstrijden in het eerste spelen waarin Mendieta tien keer scoorde.

In het seizoen 1998/1999  behaalden ze samen hun eerste succes door in de Finale van de Copa del Rey Atletico Madrid te verslaan. Nadat hij zijn ploeggenoot Claudio López had laten scoren, maakte Mendieta zelf een van de mooiste Spaanse doelpunten ooit. In de loop der tijd speelde Mendieta op steeds meer verschillende plekken in het elftal. Gaizka bleek namelijk ook op vele plekken op het middenveld uit de voeten te kunnen..

Onder de nieuw coach Héctor Cúper, had Mendieta nog een beter seizoen. Zo hielp hij Valencia aan een geweldige 4-3 overwinning op Barcelona en veroverder zo de Supercup. Maakte hij 13 goals en werd ze 3de dat jaar. Dat jaar had hij ook een groot aandeel op de weg naar de finale van de UEFA Champions League, die helaas met 0-3 werd verloren van Real Madrid. Hij werd wel verkozen tot beste Europese middenvelder van dat jaar.

Door zijn loopvermogen en knappe techniek leek hij door de jaren heen toch het beste uit de voeten te kunnen aan de rechterkant. Of het nou op de backpositie of op de half was maakte deze rasvoetballer weinig uit. Na twee verloren finales in de UEFA Champions League op rij (2000, 2001), besloot Mendieta Valencia te verruilen voor Lazio Roma.

Hij diende bij Lazio de rol van spelmaker op zich te nemen als vervanger van de vertrokken Pavel Nedvěd en Juan Sebastián Verón. Mendieta kon echter niet aan die verwachtingen voldoen. In 2002, nadat hij met Spanje had deelgenomen aan het WK, vertrok Mendieta op huurbasis naar FC Barcelona. Hier kende hij een redelijk jaar met 33 competitiewedstrijden en vier doelpunten. Maar een te hoge transferprijs belette een langer verblijf bij de Catalaanse club.

In 2003 verliet Mendieta Lazio definitief en tekende bij Middlesbrough. Het seizoen 2004-2005 zag de Spanjaard volledig in het water vallen, omdat hij niet kon spelen vanwege een zware knieblessure. Nadat zijn contract bij Middlesbrough in 2008 niet werd verlengd, beëindigde Mendieta zijn profloopbaan.

Gaizka Mendieta speelde tussen 1999 en 2002 veertig wedstrijden (acht doelpunten) voor het Spaans nationaal elftal. Hij nam deel aan het EK 2000 en het WK 2002.

 

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *