George Best (1946 – 2005)

George Best

George Best (22 mei 1946 – 25 november 2005) was een van de meest roemruchte voetballers ooit. Helaas werd de carrière van de Noord-Ierse speler ontsierd door zijn losbandige levensstijl waarin drank en vrouwen centraal stonden.

Best speelde een groot deel van zijn carrière bij Manchester United, waarmee hij in 1968 de Europacup 1 won en enkele nationale titels behaalde. Hij won in dat jaar ook de Gouden Bal en werd topscorer van Engeland. Vanaf de jaren ’70 raakte zijn carrière in het slop, hij werd zelfs ontslagen bij de Mancunians. Daarna speelde hij onder meer nog in Zuid-Afrika, Schotland, de Verenigde Staten en bij Fulham. Bij Tobermore United sloot hij zijn carrière af.

Velen vragen zich af tot welke grote hoogten George Best had kunnen stijgen met een leven zonder verslavingen. Hij is diverse malen veroordeeld vanwege openbaar drankgebruik en rijden onder invloed. Zijn uitspraak over zijn levensstijl was dan ook veelzeggend: “ik heb een boel geld uitgegeven aan drank, vrouwen en snelle auto’s. De rest heb ik verbrast.” Ook zei hij ooit: “‘In 1969 ben ik opgehouden met alcohol en vrouwen. Het waren de slechtste twintig minuten van mijn leven.”

Desalniettemin heeft de voetbalwereld de snelle en technische middenvelder, die 37 interlands speelde en daarin negen keer scoorde, voor altijd in de armen gesloten. Best overleed op 25 november 2005 in een ziekenhuis.

(Foto: ANP – Foundation)

2 gedachten over “George Best (1946 – 2005)

 1. George Best
  You are a fantastic football player
  You are the best
  George Best
  Good Bye the Belfast boy
  World legend
  Pele Maradona Cruyff
  George Best is the best

  Dichter Danny van Strien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *