Gerrie de Goede (1945-1987)

Gerrie de Goede

Gerrie de Goede (7 februari 1945 – 2 juli 1987) was een sterke en flamboyante aanvaller die speelde bij RCH, Go Ahead, Eagles, Haarlem en Roda JC. Hij zat eenmaal bij de selectie van het Nederlands Elftal.

De Goede begon met voetballen in zijn geboorteplaats Amsterdam, bij de amateurclub Zonder Samenspel Geen Overwinning, oftewel ZSGO. Die club verruilde hij voor Blauw Wit, waarbij hij de nationale tv nog haalde als ballenjongen van Oranje. Zijn talent als spits werd al gauw onderkend door RCH uit Heemstede, de club waarbij hij zijn eerste stappen zou zetten in het betaalde voetbal. Hij maakte zijn debuut in 1966 bij de club die destijds in de Tweede Divisie acteerde. Hij speelde in zijn RCH-tijd nog even samen met het grote talent Johan Neeskens, die zijn professionele loopbaan in Heemstede begon.

In 1969 tekende Gerrie de Goede een contract bij Go Ahead, dat hem voor 100.000 gulden kocht. De ploeg uit Deventer was in die tijd een vaste subtopper, mede dankzij de uitstekende trainer Frantisek Fadrhonc. De Goede speelde met ‘Kowet’ zelfs Europees voetbal via het Intertoto-toernooi.

Gerrie de Goede was een krachtige spits. Hij was kopsterk, had flair en een ziedend schot in de benen. De Goede had wellicht meer kunnen bereiken als voetballer als hij niet zo wisselvallig was geweest. Hij wisselde de beste wedstrijden af met wedstrijden waarin hij compleet onzichtbaar was.

In 1970 tekende de Amsterdammer een contract bij HFC Haarlem van trainer Barry Hughes, dat destijds iconen als Piet Huyg en Beertje Wentink onder contract had. De Goede scoorde overal, dus ook in Haarlem. In het seizoen 1971/72 werd hij zelfs tweede op de topscorerslijst met 18 goals. In augustus dat jaar werd de balvaste aanvaller zelfs geselecteerd voor Oranje, dat destijds werd getraind door zijn oude trainer Frantisek Fadrhonc. Hij kwam de wedstrijd tegen Tsjecho-Slowakije niet in het veld, maar was erg trots op zijn uitverkiezing. In zijn Haarlem-periode startte hij ook een tweede loopbaan, hij werd dameskapper.

In 1973 kreeg de grillige aanvaller het aan de stok met het clubbestuur over contractverlening. ‘Als ik bij Haarlem moest blijven spelen, dan was ik gestopt en gaan honkballen bij OVVO’, verklaarde hij later. Dat was niet nodig, clubs stonden in de rij om hem te contracteren. Het FC Amsterdam van voorzitter Dé Stoop had een contract voor hem klaarliggen, maar hij koos voor Eredvisiedebutant Roda JC. De club uit Kerkrade deed hem een beter aanbod.

Bij De Koempels speelde hij  met mannen als Dick Advocaat, Dick Nanninga en de onvolprezen Bram Geilman. Ook speelde hij er samen met Jo Körver, die nog een paar smeuïge anekdotes over hem vertelt op een fansite van Roda JC:  “Gerrie de Goede was een prachtige gozer. Tijdens een autoloze zondag arriveerde hij op een paard met zijn voetbaltas achterop. Na afloop van een wedstrijd liep hij vaak poedelnaakt rechtstreeks vanuit de doucheruimte de kantine in.” Gerrie de Goede speelde na zijn tijd bij Roda JC nog een seizoen bij Eindhoven en Helmond Sport. In 1977 beëindigde hij zijn loopbaan.

De cultspits overleed in 1987 op slechts 42-jarige leeftijd aan een hartinfarct. Hij was toen net enkele weken getrouwd met zijn vrouw Marga. Zij was op dat moment enkele maanden zwanger van dochter Gerry.

Frank Heinen maakte voor NOS Voetbal een mooie reportage over de aanvaller.

(Foto – ANP Archief)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *