Beer Wentink (1943)

Beer Wentink

Beer Wentink (23 november 1943), was in de jaren zestig en zeventig een belangrijke speler van HFC Haarlem. Clubicoon en ‘Mister Haarlem’, Beertje Wentink’ speelde daar zijn hele voetballeven.

In de volksmond wordt het het stadion van HFC Haarlem “aan de Jan Gijzenkade” genoemd. In dit stadion heeft de Haarlemmer voetballer in hart en nieren, Beer Wentink het record aantal wedstrijden voor deze club op zijn naam staan. Hij debuteerde in het seizoen 1963-1964 en stopte met het profvoetballen in mei 1978. Hij had toen 524 wedstrijden voor zijn club gespeeld. Wentink bleef zich echter ook na zijn actieve voetballoopbaan voortdurend voor zijn club inzetten. Tot aan het faillissement van HFC Haarlem in januari 2010 stelde hij namelijk alles in het werk om ‘de roodbroeken’van zijn Haarlem van de ondergang te redden.

Haarlem is de enige club geweest waar Wentink zijn kunsten vertoonde. Hij zegt daarover zelf: “Vroeger merkte je niet of er interesse was. Dat was een spel tussen de technische bestuursleden van de club. Ik heb later wel eens gehoord dat Vitesse en ADO interesse hadden, maar daar wist ik toen niks van. Overigens hoefde ik ook niet zo nodig weg hoor.”

Wentink maakte diverse promoties en degradaties mee en werkte in de 15 seizoenen dat hij uitkwam voor de roodbroeken met vele spelers en trainers, zoals Edward Metgod, Barry Hughes, Martin Haar en Bobby Vosmaer. “De beste speler waarmee ik ooit gespeeld heb, was denk ik wel de jonge Johnny Metgod, die slechts één seizoen bij Haarlem speelde.”

Zonder succes streed Wentink jarenlang tegen de ondergang van HFC Haarlem. Wat rest zijn weemoedige herinneringen aan een vervlogen tijdperk. Wentink: “Ik rij langs de Jan Gijzenkade en zie het stadion niks liggen te doen. Dan raak ik geëmotioneerd, het is zo triest! Ik heb op dat veld tegen Johan Cruijff gespeeld, alle grote namen uit de geschiedenis van het betaald voetbal ontmoet. Haarlem was mijn leven. Nu heb ik alleen mijn plakboeken nog.”

Wentink speelde in de eredivisie de laatste twee seizoenen nog samen met cultheld-met-snor Abe van den Ban.

(Foto: ANP – E. Martens)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *