Roberto Mancini (1964)

Roberto Mancini (27 november 1964) was een veelscorende middenvelder die al op zestienjarige leeftijd op het hoogste niveau grote indruk maakte. Mancini speelde ruim 500 wedstrijden voor Sampdoria.

Op 12 september 1981 debuteerde Roberto Mancini in de Italiaanse Serie A tijdens het duel Bologna-Cagliari (1-1) op zestienjarige leeftijd. Voor Bologna kwam de jongeling dat seizoen al tot dertig competitieduels en negen doelpunten. Helaas konden ze daar maar kort van hem genieten. In de zomer van 1982 werd hij verkocht aan Sampdoria. Hier zou hij zijn beste en langste periode kennen. Hij speelde 15 seizoenen in het blauwwit van Sampdoria. Gemiddeld kwam hij per seizoen ruim over de 30 wedstrijden heen. Ook begon hij gedurende de jaren steeds meer te scoren. Hij kwam uiteindelijk tot 563 officiële wedstrijden waarin hij 173 keer het net wist te vinden. Met Gianluca Vialli vormde hij een van de meest gevreesde aanvalskoppels van Europa.

Mancini werd in 1991 kampioen van Italië, terwijl de nationale beker in 1985, 1988, 1989 en 1994 werd veroverd. Europees deed de club van zich spreken door in 1990 ten koste van RSC Anderlecht beslag te leggen op de Europa Cup voor bekerwinnaars. In 1989 verloren ze diezelfde beker in de finale aan het Barcelona van coach Johan Cruijff. Drie jaar later verloor Mancini met Sampdoria, alweer tegen Barcelona, op Wembley de finale van de Europa Cup voor landskampioenen. Ronald Koeman was de matchwinner (1-0). Na 15 seizoenen verliet hij Sampdoria.

Lazio Roma werd in 1997 zijn nieuwe club. In zijn eerste seizoen was hij met zijn tien doelpunten van grote waarde voor de club uit de Italiaanse hoofdstad. De drie seizoenen in Rome brachten hem totaal op 87 duels met vijftien treffers. Mancini won in 1998 en 2000 opnieuw de Coppa Italia en in 1999 wederom de verovering van de Europa Cup voor bekerwinnaars. Als afsluiting van zijn loopbaan kon Mancini ook nog eens zijn tweede landstitel vieren voor Lazio Roma. Zijn laatste wedstrijden speelde hij voor Leicester City in Engeland.

Ondanks zijn successen werd Mancini nooit een vaste basisspeler in het Italiaans voetbalelftal. Hij speelde 36 wedstrijden en scoorde slechts vier keer voor zijn vaderland. Zijn internationale carrière kwam tot een einde na een redetwist met toenmalig bondscoach Arrigo Sacchi toen Mancini geen basisplaats werd gegarandeerd in het nationale team voor het Wereldkampioenschap voetbal 1994 in de Verenigde Staten.

Als trainer ging Mancini na zijn actieve loopbaan aan het werk bij diverse Italiaanse clubs. In 2009 vertrok hij naar het steenrijke Manchester City. Op 13 Mei 2013 kreeg hij zijn ontslag door tegenvallende resultaten.  (Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *