Gianluigi Lentini (1969)

Gianluigi Lentini

Gianluigi Lentini (27 maart 1969) was een begenadigd Italiaans talent die in 1992 de duurste voetballer van de wereld werd, maar dat mede door een ernstig auto-ongeluk nooit waar kon maken.

Lentini is geboren in Carmagnola, een klein stadje in de buurt van Turijn. Hij imponeerde al op vroege leeftijd en trok naar Torino FC, de club waar hij zou uitgroeien tot een grote speler. Hij maakte er zijn debuut in 1986 en werd een onmisbare schakel bij de succesvolle ploeg die zich zelfs zag vergeleken met  ‘Il Grande Torino’ uit de jaren ’40.
In 1990 promoveerde de club naar de Serie A. Het jaar daarop pakte de ploeg direct de vijfde plaats en in 1992 zelfs de derde.

In dat jaar haalde de club ook de finale van de UEFA Cup met Ajax als opponent. In twee bloedstollende confrontaties trok de club uit Turijn, met Walter Casagrande, Enzo Scifo en Martin Vasquez, net aan het kortste eind tegen Ajax. De eerste wedstrijd eindigde in 2-2. De return in Amsterdam in 0-0. Waardoor Ajax er dankzij het nodige fortuin met de cup vandoor ging. Lentini was een van de sterkhouders van het elftal. Hij was snel en tweebenig, was altijd dreigend, hij had een goede voorzet en scoorde zelf regelmatig.

In de zomer van 1992 vertrok de aanvaller voor maar liefst 16 miljoen euro naar AC Milan, waar op dat moment ook Frank Rijkaard, Ruud Gullit en Marco van Basten speelden. Hij was op dat moment de duurste speler van de wereld. Zijn eerste seizoen verliep prima, Lentini scoorde zevenmaal en zorgde voor een aantal assists. Hij was ook basisklant in de finale van de Champions League die met 1-0 verloren ging tegen Olympique Marseille. Deze wedstrijd was overigens de laatste officiële uit de loopbaan van Marco van Basten.

Nadat Ruud Gullit vertrok naar Sampdoria, moest Lentini definitief doorbreken bij de Rossoneri. Maar in augustus 1993 werd opeens alles anders. Op de snelweg tussen Piacenza en Turijn stuurde de glamourboy zijn peperdure Porsche 911 Cabrio met 200 km/u tegen de vangrail. Oorzaak was een te klein reservewiel dat hij had laten monteren. Zijn auto vatte vlam en Lentini kon ternauwernood gered worden. Hij lag twee dagen in coma met een schedelbasisfractuur. Over zijn hele lichaam liep hij diverse zware verwondingen op.

Gelukkig voor Lentini en zijn fans verliep het herstel voorspoedig en maakte hij zijn rentree in januari 1994 tegen Genoa. De rappe dribbelaar zou zijn oude niveau echter nooit meer halen. Hij had aan snelheid ingeboet en zijn acceleratie was danig verminderd. In de twee seizoenen erna zou hij tot slechts 26 competitie-optredens komen.  In 1997 keerde hij weer terug bij Torino, de club waar hij nog steeds gezien wordt als legende. Hij zou er nog een paar prima jaren kennen. Af en toe liet hij nog zijn geniale talenten zien, maar de superster die velen in hem zagen zou hij niet meer worden. Wel is zijn prijzenkast prima gevuld met onder meer drie landskampioenschappen en de Champions League in 1994, allen gewonnen met AC Milan.

Gianluigi Lentini speelde in totaal 13 interlands voor Italië. Zijn zoon Nicholas is op dit  moment een talentvol keeper.

(Foto: ANP – Foundation)

 

Eén reactie

 1. Sonnet voor de duurste voetballer – Gianluigi Lentini

  Ruim 30 miljoen gulden voor één man,
  Duurste voetballer van onze aardkloot,
  Na een transferoorlog op leven en dood,
  Verhuisde hij naar het grote AC Milan.

  “Een aanklacht tegen de waardigheid van werk”,
  Zo stelde het Vaticaan.
  Maar de macho was onaangedaan,
  HIJ was Milan’s nieuwe beeldmerk.

  Zijn Porsche dacht daar echter anders over,
  En slingerde Gianluigi terug op aard.
  Zijn spel was sindsdien louter pover,

  En nooit meer ongeëvenaard.
  Slechts vrouwen drukte hij nog achterover,
  Op het veld was hij de duiten niet meer waard.

  Juni 2007

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *