Hans Kraay jr. (1959)

Hans Kraay jr.

Hans Kraay jr. (22 december 1959). ‘Hansie Hansie’, de bikkelharde verdediger versleet heel wat clubs als voetballer en was jarenlang succesvol trainer in het amateurvoetbal. En voor ook bekend als sidekick bij Veronica Inside. Maar wie was hij als voetballer?

Als speler kwam Kraay jr. tussen 1977 en 1997 uit voor vijftien (!) verschillende clubs. En overal stond hij bekend als een snoeiharde verdediger die veel overtredingen maakte. Na zijn spelerscarrière zien we Kraay actief als trainer van amateurclubs. Zo coachte hij de eerste elftallen van SV Ophemert, FC Lienden, SVZW, JVC Cuijk en DOVO. In de zomer van 2016 keerde hij als trainer terug bij FC Lienden.

Dolle-duik-avonden met vriendin Sophie, jasjes-gooien, briefjes met zelfbedachte opstellingen die genadeloos worden afgemaakt door Johan Derksen en (haar-)kleurspoelingen. Het zijn allemaal onderwerpen die tegenwoordig bij Hans de voetbalrevue passeren. Maar wie was hij als voetballer? Wist u dat ‘HansieHansie’ ooit met George Best speelde? Dat hij eindigde bij  Sint-Niklase SK? En dat hij best een mooie loopbaan kan overleggen? Zo speelde hij onder meer in Noord-Amerika, Engeland en België.

Het begon allemaal in 1977 in Rotterdam. Nadat Hans vervolgens in de jeugd van Feyenoord en AZ ’67 niet door wist te dringen, vertrok hij naar de Edmonton Drillers uit Canada, waar zijn vader destijds trainer was. Hier speelde de toen negentienjarige avonturier samen met de op-zijn-retour-zijnde klasbak George Best! Omdat Best alle ballen opeiste scoorde Kraay jr. hier, naar eigen zeggen, slechts vier maal in dertig wedstrijden. Dit leverde hem echter wel een transfer op naar Excelsior. Hier speelde hij drie seizoenen waarin hij in 36 potjes op kwam draven (4 goals).

Een heel groot succes was het niet want in 1980 zien we hem uitgeleend worden aan SJ Earthquakes. Daar liep hij een gescheurde knieband op. Hij keerde terug bij Excelsior. Hier raakte Hans echter in oktober 1980 opnieuw ernstig geblesseerd. Een sliding van Willem II-verdediger Jan van Gestel leidde tot een dubbele beenbreuk. Na twee wedstrijden HFC Haarlem zou Hans een seizoen lang bijna alles spelen bij NAC in Breda (6 goals).

Hans Kraay jr rugdekking
Hans Kraay neemt hier de term ‘rugdekking’ heel serieus…

In oktober 1983 raakte Kraay jr. ernstig in opspraak nadat hij in een wedstrijd tegen FC Wageningen scheidsrechter Wil de Vrieze tegen de grond duwde. Hij kreeg aanvankelijk tot het einde van het seizoen een schorsing. De straf werd echter teruggebracht van 21 naar ‘slechts’ vijftien wedstrijden. Kraay vertrok in december 1983 met toestemming van de KNVB naar Brighton FC in Engeland. Nadat hij in de zomer van 1985 terugkeerde naar Nederland en een contract tekende bij RKC, moest hij alsnog de resterende acht wedstrijden schorsing uitzitten. Een rechtszaak hiertegen werd namelijk jammerlijk verloren.

Vervolgens volgde weer een trits aan clubs. Kraay jr. kwam een half seizoen voor RKC uit en speelde vervolgens een jaar voor Helmond Sport en twee jaar voor Eindhoven. In januari 1989 onthulde hij in een interview in de Volkskrant dat er in de tijd dat hij voor NAC Breda uitkwam structureel doping werd gebruikt bij de ploeg. Het verhaal kreeg bevestiging door ploeggenoot Johnny Dusbaba. Laatstgenoemde zou de pillen in België hebben geregeld. Deze aantijgingen zijn echter tot de dag van van vandaag ontkend door andere betrokkenen.

Onder de legendarische trainer Simon Kistemaker speelde ‘beroepsschaver’ Kraay anderhalve seizoen als ‘Superboer’. Dit was een periode van pieken en dalen. Het eerste seizoen volgde promotie naar de Eredivisie. Maar meteen erop volgde degradatie naar de Eerste Divisie. Hiermee verloor de goedlachse Kraay een weddenschap. Hij ging daarom op 4 mei om 7.00 uur beginnen aan de ongeveer 110 kilometer lange tocht van de Vijverberg naar huis. Marcherend..!

Daarop besloot Hans wel zijn voetbalboeltje op te pakken en te verhuizen van De Graafschap naar SVV/Dordrecht’90. In september 1992 kreeg hij tot grote hilariteit van de toeschouwers binnen zeventien seconden, nadat hij in een uitwedstrijd tegen Feyenoord mocht invallen van scheidsrechter Jef van Vliet, de gele kaart. Tot op de dag van vandaag heeft Kraay daarmee het record in handen voor de snelste gele kaart ooit in het betaalde voetbal.

Met SVV/Dordrecht degradeerde Kraay wederom uit de Eredivisie. Hij kwam vervolgens nog uit voor Telstar en FC Den Bosch. Het Belgische Sint-Niklaas is de club waar hij in 1997 zijn actieve loopbaan beëindigde. Inmiddels was de sympathieke Hans 37 jaar geworden en was het tijd voor het trainerschap.

Ook als trainer ‘scoorde’ hij een mooi rijtje amateurclubs: VV Ophemert, FC Lienden, SVZW, JVC Cuijk, DOVO en wederom FC Lienden. In 2018 kwam hij figuurlijk in botsing met twee sponsoren en gooide zijn jasje er bij neer. Of dit laatste letterlijk was is niet bekend…

Wist u dat Hans Kraay jr. veelzijdig, muzikaal en creatief was, buiten het veld? Hij scoorde namelijk in 1997 een nummer 1-hit in de Mega Top 100 met ‘Er zal d’r altijd eentje winnen‘. Dit lied, gezongen met supporters van verschillende voetbalclubs, was een reactie op de slag bij Beverwijk. Dit betrof een gewelddadig treffen tussen voetbalsupporters waarbij Ajax-hooligan Carlo Picornie omkwam. Eerder dat jaar had Kraay ook een hitparadenotering met het nummer ‘Hep’ie luis’?. Dit op de muziek van ‘It’s my life’, Dr. Alban. Het tekent de veelzijdigheid van deze toch beperkte voetballer.

(Foto: ANP – Archief)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *