Hans Polko (1949)

Hans Polko

Hans Polko (5 oktober 1949) was de spits die Ajax ooit eigenhandig uit de beker knikkerde. Dit, volgens overlevering, ‘met behulp van’ whisky en een rouwe ei.

Polko was in de jaren zeventig de spits van onder meer De Graafschap en Heracles. Ook speelde hij in Duitsland en in België bij Sporting Club Menen. Polko werd later trainer bij de amateurs en trainde onder meer La Premiere, Enter, vv. Bornerbroek en WVV’34 in Hengevelde.

Bij de Graafschap voelde Polko zich thuis. De club van superboerenkoolvoetbal en van Evert Teunissen, Bennie Jolink, Guus Hiddink en Jantje Vreman.  Toch zou hij uiteindelijk weer vertrekken uit Doetinchem.

Hans Polko meldde zichzelf aan bij Hercacles uit Almelo. Hier wilde hij zijn heil beproeven en besloot de stap te wagen.
Heracles speelde in dit grijze verleden al historische bekerwedstrijden, waarbij een duel er duidelijk uit springt: Op 28 december 1974 versloegen de Heraclieden het grote Ajax met 4-2. Dit met de kleurrijke spits Polko voorop.

Op die wedstrijd word ik nog zo vaak aangesproken”, zegt Hans Polko, die in het duel de 4-2 voor zijn rekening neemt. “We hadden een ploeg die je wel kunt vergelijken met de huidige groep. Er zat veel voetbal in, maar ook qua inzet en mentaliteit stond er een elftal. We keken wel op tegen Ajax, maar eenmaal op het veld merkten we al snel dat er iets te halen viel.”

Trainer Ron Dellow had spits Polko een glas Whisky met rouwe ei gegeven omdat Polko verre van fit was. Door dit ‘wondermiddel’ speelde hij de sterren van de hemel. Spelers als Ruud Geels, Jan Mulder, Willy Brokamp, Arie Haan en Johnny Rep werd kansloos naar huis gestuurd. Door deze prestatie kregen de spelers van een sponsor een extra premie van vijf honderd gulden. De volgende ronde zou Heracles struikelen over het bescheiden Wageningen. Zou de whisky op zijn geweest..?

Over voorhoedespeler Hans Polko bestaat nog een mooie anekdote. Polko die ook een handeltje dreef in klokken verkocht zijn trainer ooit een koekoeksklok. Deze klok werd echter geleverd zonder de koekoek zelf, waarop  Hans de week daarop voor straf wissel stond. Trainer Dellow nam zijn persoonlijke wraak..

Polko werd later trainer bij de amateurs en trainde onder meer La Premiere, vv. Enter, vv. Bornerbroek en WVV’34 in Hengevelde. Ook legde hij zich toe op DE hobby voor gestopte voetballers: golf. Dit met een niet onverdienstelijke handycap 10.3.

(Foto: Youtube)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *