Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078

Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078
Heinz Stuy (1945) - Kent u deze Nog
Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078

Heinz Stuy (1945)

Heinz_Stuy

Heinz (Henk) Stuy (6 februari 1945) werd geboren in Wanne-Eickel, Duitsland). Was doelman van Telstar, Ajax en FC Amsterdam. Hij was jarenlang individueel recordhouder aantal minuten zonder tegengoal: 1.082. En had als bijnaam Heinz ‘Kroket’.

Stuy begon in 1963 zijn loopbaan bij Telstar. Vier jaar later vertrok hij naar Ajax waar hij in eerste instantie tweede doelman werd achter Gert Bals. Toen Rinus Michels, na de verloren EC 1 finale tegen AC Milan, de bezem door het elftal haalde raakte Bals zijn plek kwijt en werd Stuy de onbetwiste nummer één. Hij bleef tot 1976 bij de godenzonen.

Stuy’s bijnaam was ‘Heinz Kroket’, ontstaan uit een grap van supporters, omdat hij vaak een hoge bal uit de luchte haalde, losliet alsof het een hete kroket was en vervolgens in tweede instantie de bal pas klemvast pakte. Zo deed hij dat ook tijdens de spectaculaire Europa Cup I finale tegen het Griekse Panathinaikos op Wembley.

Hij was een meevoetballende keeper en dus een soort tweede libero en de enige doelman die in drie achtereenvolgende Europa Cup finales de nul hield. Stuy is houder van het individuele record van de meeste minuten zonder tegengoal (1.082 minuten).

Hij verloor het club-record in december 2004 aan PSV die dit echter wisten te behalen met twee verschillende keepers, Heurelho Da Silva hield 920 minuten het doel schoon en Edwin Zoetebier ook nog eens 239 minuten. PSV is als club nu de recordhouder, omdat zij echter twee keepers gebruikten is Stuy nog wel de persoonlijke recordhouder.

Toen PSV dit record verbrak ontving Stuy een bos bloemen van een aantal PSV supporters. Dit was een tegenactie op zijn belofte om de maker van het doelpunt dat het record voor PSV zou verpesten, een bos bloemen te sturen.

In 1976 verruilde Stuy Ajax voor FC Amsterdam. Piet Schrijvers volgde hem op.

Van 1988 tot 1998 fungeerde Stuy als keepertrainer bij Telstar, de club waar hij ooit was begon als voetballer.

Heinz Stuy runde jaren het succesvolle bar bistro Provence in Driehuis maar deed het weer van de hand in 2007. Het is onbekend of er ook kroketten geserveerd werden…

(Foto: Wikipedia)

Eén reactie

  1. Hoi, mijn dochter en haar man gaan een restaurant beginnen in Driehuis. Dit was voorheen jou restaurant.
    Wil zo graag weten hoe jij dit vind. Je sate was altijd top en ik kan mij jou nog zo goed herrinneren.
    Weet nu niet waar je woont. Maar misschien kun je nog een keer langs komen.
    Groetjes Hennie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *