Hennie Meijer (1962)

Hennie Meijer

Hennie Meijer (17 februari 1962) was een sterke spits, die zich met zijn ‘draaikont’  als handelsmerk ontpopte als een zeer gevaarlijke Eredivisie-spits.

Hennie Meijer werd pas op zijn achttiende jaar lid van een voetbalclub, DJK. De donkere aanvaller debuteerde in het betaalde voetbal tijdens het seizoen 1983/84 in Velsen, bij Telstar. Daar liet hij direct van zich spreken. Via sterke periodes bij Volendam, waar hij Nico Runderkamp uit de basis speelde, en Roda JC kwam Meijer terecht bij het Ajax van Johan Cruyff.

Daar scoorde hij elf goals in 26 wedstrijden. Een onomstreden basisspeler was hij niet in Amsterdam, waardoor hij in 1988 naar FC Groningen vertrok.

In het Oosterpark beleefde Hennie Meijer de beste periode uit zijn carrière. Met trainer Hans Westerhof aan het roer vormde hij uitstekende spitsenduo’s met spelers als René Eijkelkamp en Milko Djurovski. Met de Groningers werd tijdens het seizoen 1990/91 de derde plaats behaald in de PTT Telecompetitie, een record. Na dat seizoen werd hij zelfs onderscheiden met de Gouden Schoen.

Ook speelden de Groningers in die jaren legendarische Europa Cupwedstrijden tegen clubs als Atletico Madrid en Servette. De ‘kont’ was in die tijd een voornaam handelsmerk van de spits. Niet van de bal te krijgen vormde hij een groot gevaar voor elk vijandelijk doel. Zie ook de website van FCG Stats voor zijn indrukwekkende statistieken vanuit zijn periode bij FC Groningen.

In 1989 ontsnapte Meijer overigens ternauwernood aan de dood. Hij was onderdeel van het Kleurrijk Elftal dat was samengesteld uit voetballers uit het Nederlandse betaalde voetbal van Surinaamse afkomst. Het team zou er een toernooi spelen. Het vliegtuig stortte echter neer bij Zanderij, tijdens een mislukte poging om bij mist te landen. Van de 187 inzittenden overleefden er slechts elf. Hennie Meijer zat niet in het vliegtuig omdat hij al een dag eerder afgereisd was naar Paramaribo. Lees ook: waarom de SLM-ramp nooit vergeten mag worden.

In 1993 vertrok Hennie Meijer naar het land van de Rijzende Zon. Hij ging samen met Gene Hanssen in Japan voetballen bij het toenmalige Yomiyuri Verdi. Hij zou zelfs het eerste doelpunt maken in de J-league. Een groot succes werd dat echter niet, hij vertrok snel weer terug naar Nederland. Hij voetbalde nog bij Cambuur, SC Heerenveen, De Graafschap en Veendam. In 1998 zette ‘kontje’ Meijer een punt achter zijn professionele voetbalcarrière.

(Foto: ANP – Paul Vreeker)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *