René Eijkelkamp (1964)

René Eijkelkamp

René Eijkelkamp (6 april 1964) was een ietwat houterige, maar zeer doeltreffende en populaire spits van onder meer Go Ahead Eagles, FC Groningen en PSV.

Eijkelkamp begon met voetballen bij de amateurs in zijn geboortedorp, SV Dalfsen. Hij werd echter al snel ontdekt door Go Ahead Eagles. Daar maakte hij op 8 november 1981 zijn debuut in de met 4-1 verloren wedstrijd tegen Ajax. Getooid met een flinke mat en dito snor vertrok de boomlange aanvaller in 1986 naar FC Groningen.

René Eijkelkamp
René Eijkelkamp

Hij speelde daar onder meer samen met Hennie Meijer, Jos Roossien, Paul Mason, Edwin Olde Riekerink en Sjaak Storm en groeide uit tot een van de beste aanvallers van de Eredivisie. Zijn tijdperk bij FC Groningen was ook voor de club behoorlijk succesvol, want hij speelde met de Trots van het Noorden een aantal heroïsche Europa Cup-wedstrijden tegen onder meer Servette, Partizan Belgrado en VFB Stuttgart.

In 1990 vertrok René Eijkelkamp naar KV Mechelen voor 1,6 miljoen gulden. Hij voetbalde drie jaar in stadion ‘Achter de Kazerne’, waarna hij Mechelen verruilde voor Club Brugge. In 1995 haalde Dick Advocaat Eijkelkamp naar PSV. De Eindhovenaren hadden een uitstekende selectie, met onder meer Luc Nilis, Jaap Stam en Wim Jonk. Eijkelkamp had als ervaren spits een absolute meerwaarde en werd met PSV kampioen in 1996/97. De Eindhovenaren maakten daarmee een einde aan de hegemonie van Ajax, dat tot dan driemaal op rij de beste van Nederland was.

Eijkelkamp speelde in totaal zes interlands. De lange targetman speelde op 16 november 1988 voor het eerst voor Oranje, in een wedstrijd tegen Italië. Op 6 september 1995 speelde hij zijn laatste interland, tegen Wit-Rusland. In totaal speelde hij zes interlands, waarin hij niet scoorde.

Na PSV speelde hij nog twee jaar bij het Duitse Schalke ’04. Daar beëindigde ‘Der Nasenmann’ zijn indrukwekkende carrière in 1999, na een slepende achillespeesblessure. Hij kwam in zijn loopbaan tot 471 wedstrijden en 135 doelpunten.

Na zijn actieve carrière was René Eijkelkamp als assistent-trainer werkzaam voor Go Ahead, FC Twente en PSV. Ook ging hij samen met zijn broer Harold het bedrijf Eijkelkamp Pro Soccer runnen. Een bedrijf dat zich richt op het begeleiden van profvoetballers.

(foto ANP – Paul Vreeker)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *