Milko Djurovski (1963)

Milko Djurovski

Milko Djurovski (26 januari 1963) was een grillige Macedonische aanvaller die vooral bekend werd van zijn periode bij FC Groningen in de jaren ’90.

Djurovski tekende in 1990 een contract bij de Groningers. Dit nadat hij in het jaar ervoor FC Groningen nog de das had omgedaan in de Uefa Cup namens Partizan Belgrado.

De razendpopulaire rookmagiër stond niet alleen bekend om zijn voetbalkunsten. Zijn lange haren, stoppelbaard en zwarte maillot waren voorname handelsmerken van de spits. Qua discipline nam Djurovski het ook niet zo nauw. Hij was namelijk een veel geziene gast in het nachtleven van Groningen.

Zijn eerste voetbalperiode in Groningen was een groot succes. Samen met Hennie ‘kontje’ Meijer vormde Djurovski een zeer gevaarlijk spitsenduo en behaalde FC Groningen onder trainer Hans Westerhof tijdens het seizoen 1990/91 de derde plaats in de PTT Telecompetitie. De Groningers, met ook spelers als Jos Roossien, Theo ten Caat en Mart van Duren in de gelederen, waren zelfs lange tijd in de race voor het kampioenschap.

Daarna kwam Djurovski nog uit voor Cambuur en weer FC Groningen. Deze periodes waren beduidend minder succesvol. Supporters mochten zich later via het toenmalige Nieuwsblad van het Noorden uitspreken of Milko samen met zijn broer Bosko nog een keer terug zou keren naar het Oosterpark. De meerderheid van de supporters stemde echter tegen.

Later werd de Macedoniër, die zes interlands speelde voor Joegoslavië en drie voor Macedonië,  trainer van diverse clubs uit Bosnië en Slovenië.

Djurovski is nog steeds zeer geliefd bij de supporters van FC Groningen. zij denken nog steeds met weemoed terug aan het beste seizoen van de club ooit. En ze zijn dankbaar voor het belangrijke aandeel dat Djurovski hierin had.

Bekijk de website FCG Stats voor alle statistieken van de periode van Milko Djurovski bij FC Groningen.

(Foto: ANP – Koen Suyk)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *