Henning Berg (1969)

Henning Berg

Henning Stille Berg (1 september 1969) was een Noorse verdediger. De mandekker, die zowel centraal als rechts in de verdediging uit de voeten kon, speelde voor onder meer Blackburn Rovers en Manchester United. Ook kwam Berg tot honderd interlands voor zijn land.

Op achttienjarige leeftijd liep mocht Berg, destijds spelend voor Lørenskog, op proef komen bij Manchester United. De deal ging uiteindelijk niet door, omdat de verdediger geen werkvergunning kon krijgen. Hierop sloeg Vålerenga toe en de Noorse topclub wist Berg te strikken. Na drie seizoenen nam Lillestrøm hem over. De inmiddels international werd vervolgens gescout door Kenny Dalglish. De manager van Blackburn Rovers bezocht de wedstrijd Engeland-Noorwegen om Tore Pedersen te bekijken. De concurrent van Berg was echter geblesseerd geraakt, waardoor Berg speelde. Dalglish was na het duel dermate onder de indruk van Berg, dat hij hem direct overnam. Voor 400.000 pond werd de speler naar Engeland gehaald, waar hij nu wel een werkvergunning kreeg.

Het tweede seizoen van Berg in de pas opgerichte FA Premier League werd er eentje om nooit te vergeten. Als vleugelverdediger speelde hij in het seizoen 1993/94 erg sterk, waardoor Blackburn Rovers de titel greep. Berg, één van de sterkhouders van Blackburn, deed slechts twee wedstrijden niet mee. Berg was zodoende de eerste Noor die de Engelse landstitel won. Na drie seizoenen stond Manchester United wederom op de stoep en werd Berg overgenomen voor vijf miljoen pond. In Manchester kwam hij onder meer landgenoot Ole Gunnar Solskjaer, Roy Keane en Karel Poborsky tegen. In zijn debuutjaar speelde Berg nog meer dan geregeld, maar het seizoen erop was hij zijn plaats kwijt. De van het PSV overgekomen Jaap Stam nam zijn plaats over. Prijzen won Berg wel; in overvloed. In 1998/99 werd de landstitel gepakt, de Champions League gewonnen en ook de FA cup werd veroverd. Een jaar later werd opnieuw de landstitel gepakt. Met het winnen van de landstitel met zowel Blackburn als met Manchester, is Berg de eerste speler die met twee verschillende Premier League-clubs de titel won.

In de zomer van 2000 keert Berg terug bij zijn oude liefde, Blackburn Rovers. Met de club wint hij in 2002 de League Cup. Een jaar later vertrekt Berg naar Glasgow Rangers, om daar na één seizoen, in 2004, zijn loopbaan te beëindigen. Tegenwoordig is Berg manager bij Legia Warschau.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *