Hernán Crespo (1975)

Hernán Crespo (1975)

Hernán Jorge Crespo (5 juli 1975) was een Argentijnse doelpuntenmachine van onder meer River Plate, Lazio Roma en internazionale. Crespo speelde daarnaast ook 66 wedstrijden voor de nationale ploeg van Argentinië, waarin hij 35 maal het net vond. Enkel Lionel Messi en Gabriel Batistuta deden het beter.

Crespo debuteerde in het Argentijnse profvoetbal op achttienjarige leeftijd. De jonge centrumspits bleek direct een garantie voor doelpunten en scoorde dertien maal in 25 wedstrijden. Met dit uitstekende gemiddelde leidde hij zijn ploeg naar het kampioenschap. Hoewel de aanvaller in de jaren hierna minder productief voor de topclub was, behaalde hij in 1994 en 1996 nog wel het landskampioenschap.

Parma

Hierna vertrok hij naar Italië, om bij het ambitieuze Parma een contract te ondertekenen. Een succesvolle stap bleek het te zijn voor Crespo, die vier seizoenen in de Italiaanse voedselstad actief was. In het seizoen 1998/1999 won de ploeg, met toptalent Gianluigi Buffon onder de lat en onder meer landgenoot Juan Sebastian Veron op het  middenveld de UEFA Cup. Jammerlijk verloor Olympique Marseille in de finale met 3-0.

Lazio Roma

We schrijven het jaar 2000: de populaire aanvaller verkaste naar Lazio Roma. De Romeinen wilden de Italiaanse macht grijpen en hadden hier veel geld voor over. Een totaalbedrag van ruim veertig miljoen euro was met de transfer gemoeid en Crespo streek de titel van de duurste speler ter wereld op. In de deal zat onder meer de overgang van Sergio Conceicao en Matias Almeyda van Lazio naar Parma inbegrepen. Daarnaast kwamen ook onder meer Jaap Stam en Gaizka Mendieta.

Internationale , Chelsea, AC Milan

Echter het project van Lazio Roma bleek een luchtbel en na twee seizoenen, waarin Crespo er wel lustig op los scoorde, vertrok hij naar Internazionale. Helaas ging het in Milaan echter steeds minder met de loopbaan van Crespo. Het was zijn debuutseizoen waarin hij in slechts zeventien wedstrijden in actie kwam, en zevenmaal doel trof. Een vertrek naar Chelsea in 2003 bleek echter niet de oplossing, want ook hier aarde de aanvaller niet, waarna hij aan zowel AC Milan als Internazionale werd uitgeleend.

Via Genoa naar Parma

2008: Crespo verbond zich wederom aan Internazionale, maar na één seizoen, veertien wedstrijden en slechts twee doelpunten, kwam hier al snel weer een einde aan. Via Genoa kwam Crespo weer bij Parma terecht, waar hij nog drie seizoenen voetbalde. Echter in februari 2012 kreeg zijn contract geen vervolg, waarna hij tot november 2012 aan het zoeken was na een nieuwe werkgever. Deze vond hij niet en dus besloot hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. De all-time topscorer van AC Parma, 94 doelpunten in 201 wedstrijden, richt zich nu op zijn trainersloopbaan.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *