De Champions League hymne: ‘’Het is magie… magie boven alles.’’

‘’Het is magie… magie boven alles.’’ Woorden van grootmeester Zinedine Zidane die proberen te omschrijven hoe het voelt als je onder de magische klanken van de Champions League hymne het veld betreed.

In 1992 bij het ontstaan van de Champions League waren de UEFA heren het met elkaar eens: voor een toernooi met zo’n allure moest er ook een lied komen die dit uitstraalt. Het was de tijd dat het voetbal gebukt ging onder hooliganisme.

Tony Britten was volgens de UEFA de juiste man om dit lied te schrijven. De Engelse componist schreef een lied  met de drie officiële UEFA talen: Duits, Frans en Engels.

”Die MeisterDie BestenLes grandes équipesThe champions.”

De officiële hymne is gecomponeerd door de ‘Royal Philharmonic Orchestra’ en gezongen door het koor van de ‘Academy of Saint Martin in the Fields’. Twee prestigieuze zanginstituten uit Londen.

Op 25 november 1992 zagen we de hymne voor het eerst getest. Zo werd in het Jan Breydelstadion (Club Brugge), Giuseppe Meazza (Internazionale), Ibrox Stadium (Glasgow Rangers) en het Estadio das Antas (FC Porto) tijdens de eerste speelronde van de Champions League het lied voor het eerst afgespeeld. Al snel werd het een groot succes. Uit onderzoek bleek al snel dat 98 procent van de Europeanen die het lied hoorden. En het vooral identificeerden met de Champions League.

‘’Als je uit de catacomben komt en de hymne wordt afgespeeld, besef je dat dit het mooiste lied uit je leven is.’’ – Emmanuel Adebayor

Als kleine jongens gingen Jurrienjho en ik al staan als het reclameblok  bijna was afgelopen. We wisten dat de openingshymne ging komen en dat dit garant stond voor een fantastische voetbalavond. We waanden ons in de mooiste stadions. Ook zagen we Manchester United op z’n Duits van Bayern München winnen, we zagen Santiago Cañizares getroost worden door Oliver Kahn. We keken toen PSV bijna AC Milan uitschakelde en we hadden oprecht verdriet nadat dit net niet gelukt was. We zagen Liverpool het onmogelijke doen en Ronaldinho zagen we goochelen. Met open mond zaten we naar Messi te kijken. En trots keken we naar hoe Ajax het grote FC Barcelona versloeg.  We zagen Cristiano Ronaldo voor de wedstrijd meezingen met de hymne: ”Ils sont les meilleurs, Sie sind die Besten, These are the champions.

Elke voetballiefhebber gun ik een Champions League wedstrijd mee te beleven. En ook Kippenvel te krijgen bij de hymne. Zachtjes de woorden mee te zingen en te genieten van een avond magisch topvoetbal. Inclusief de Champions League hymne.

©Jasperlaïnen

(Foto: Kent u deze Nog)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *