Humor houdt zieke Wout Holverda op de been

Wout Holverda

Het is eind september 2013. In de rubriek ‘Balverliefd’ van Michel van Egmond in Voetbal International verschijnt het schrijnende verhaal van Wout Holverda. Over een maandenlange gijzeling in eigen huis, doordat hij zo sociaal was om iemand in huis te nemen en hem vervolgens uitbuitte. En vooral over de onlangs gestelde diagnose bij Wout van de ziekte Alzheimer. Alzheimer… langzaam maar zeker ga je steeds meer vergeten, vaak begint dat met het aantasten van het korte termijngeheugen.

Op doktersadvies mag hij al enige tijd geen auto meer rijden. De meest aangrijpende zin in de rubriek is de volgende: “Sparta is mijn club, ik zou er graag naar toe gaan. Maar ik heb geen idee hoe ik er moet komen. Iemand zou me moeten ophalen en thuis brengen, dat is voor mij de enige manier om ze te zien spelen”.

Wat er dan ontstaat onder de Sparta-supporters is hartverwarmend en exemplarisch voor Sparta. Via de supporterssite In The Winning Mood (ITWM) komt er een oproep om je op te geven als vrijwilliger om Wout te halen en te brengen naar de wedstrijden naar Sparta.

Zondag 29 september is het zover. Wout wordt door mij opgehaald en met nog ruim 200 andere Spartanen bezoeken we de wedstrijd Telstar – Sparta. De ploeg wint met 0-3 en Wout is zichtbaar aangedaan en blij tegelijk. Hij doet in het uitvak voor de camera van RTV Rijnmond zijn verhaal. Nadien bezoekt hij elke wedstrijd van Sparta, zowel thuis als uit. Elke week is hij een van de supporters, iedereen omarmt de goedlachse Leidenaar.

Emotioneel is zijn betoog in het spelershome van Sparta waar hij, voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport, de spelers mag toespreken. Hij vertelt over zijn Sparta uit de jaren ’80 met alle successen en vertelt over zijn ziekte. Sparta wint vervolgens met 5-1.

In december wordt bekend dat wij begin januari een oefenpotje spelen in Belgie tegen Eendracht Aalst, op een doordeweekse dinsdag. Typerend voor Wout wanneer hij dit hoort: ‘Jongens, maar ik ga wel mee naar Belgie hoor!’

Nog één anekdote dan. FC Oss-uit, iets meer dan 1.000 toeschouwers bevolken het stadion in een naargeestige sfeer. Onze linksbuiten Pieter Langedijk krijgt aan de zijlijn de bal en rent richting cornervlag waar hij de bal verspeelt. In het stille stadion galmt de stem van Wout: ‘Pietertje, volgende keer moet je voorlangs kruisen, dan kan die verdediger alleen maar een overtreding maken!’. En zo geschiedde. BIj de volgende actie kruist hij voorlangs en legt de bal panklaar neer voor de spits. GOAL! De duim van Pietertje gaat richting Wout. Onbetaalbaar.

Zelf voetballen met de Sparta Legends doet hij niet meer, is toch wat onverantwoord. Maar in januari laat hij weten graag een paar minuten met het supportersteam mee te doen in een nieuwjaarswedstrijd. Wout is onvermoeibaar, zijn bewegingen en afronding zijn nog als vroeger en hij scoort drie keer. Pas vijf minuten voor tijd krijgt hij een publiekswissel, want eerder ging hij niet van het veld.

De laatste maanden zijn sportief zeer zwaar voor Sparta, overwinningen zijn op precies 1 vinger te tellen. Met als dieptepunt weer een nederlaag gisteren. Thuis tegen Emmen… Wout ziet het met lede ogen aan… het doet hem zichtbaar pijn en verdriet.

Maar zijn ziekte maakt van hem geen mistroostig mens. Natuurlijk, hij is na een lange reis voor weer een uitwedstrijd vermoeider dan voorheen (‘Tja, die kut-Alzheimer he’) maar zijn humor en zelfspot houden hem fier op de been. Vaak gehoorde quote de laatste maanden: ‘Ach, morgen ben ik die nederlaag toch weer vergeten joh. Is die Alzheimer toch nog ergens goed voor’, om vervolgens in schaterlachen uit te barsten.

Nog een kijktip: onlangs werd Wout een dag gevolgd door het televisieprogramma ‘De Wandeling’ van de KRO. Op zaterdag 31 mei vanaf 18:30 uur is de uitzending.

Dit ontroerende verhaal is opgetekend door Sparta-supporter Peter van der Zwan.

Lees hier alles over de actieve voetbalcarrière van Wout Holverda

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *