Wout Holverda (1958)

Wout Holverda

Wout Holverda (22 april 1958 – 3 december 2021) was een snelle en kopsterke spits van Sparta, Fortuna Sittard en Haarlem. Zijn beste periode kende hij bij Sparta, de club was in zijn periode een vaste subtopper in de Eredivisie.

Holverda werd gescout bij amateurclub VV Roodenburg uit Leiden en trok als semi-prof naar Sparta in 1978. Door een blessure van Arie van Staveren kreeg hij een kans in het eerste. Dat deed hij prima en trainer Mircea Petescu turnde hem om van linkerspits naar centrale aanvaller. Bij Sparta beleefde hij mooie jaren.

De Kasteelbewoners golden als een taaie ploeg en nestelden zich vast in de subtop. Samen met spelers als Bas van Noortwijk, Ronald Lengkeek, Louis van Gaal, Aad Andriessen en David Loggie ontpopte Holverda zich als een scorende spits. Het meest succesvol was voor hem het seizoen 1983/84. Hij scoorde toen 21 keer. Dat seizoen speelde Sparta ook Europees voetbal.

In de Europa Cup III werd de ploeg uitgeschakeld in de achtste finale, door het Spartak Moskou met onder meer Rinat Dasajev. Als Spartaan werd hij zelfs nog een keer geselecteerd voor Oranje, voor de wedstrijd tegen Denemarken in Amsterdam. Hij kwam deze wedstrijd overigens niet in actie. Voor Sparta speelde hij uiteindelijk 136 wedstrijden, hij scoorde hierin 56 keer.

Trainer Bert Jacobs nam Holverda vervolgens mee naar Fortuna Sittard. Deze periode werd minder succesvol. Hij kon in Limburg moeilijk aarden en kon zijn hoge doelpuntenmoyenne van zijn Rotterdamse periode niet evenaren. Bovendien miste hij als full-prof een baan naast het voetballen. Omdat de ploeg maar één keer per dag trainde besloot hij bij zijn buurman te gaan werken in diens klusbedrijf. In Sittard vormde hij trouwens een spitsenduo met de beruchte Engelse aanvaller John Linford. Holverda besloot zijn carrière in Haarlem in 1988, waar hij onder Dick Advocaat nog een seizoen speelde.

Na zijn carrière werd Holverda nog jeugd- en spitsentrainer. Op 3 december 2021 overleed Wout Holverda op 63-jarige leeftijd, nadat hij jarenlang leed aan de ziekte van Alzheimer.

Veel dank aan de redactie van ‘Kasteelnieuws’ dat we gebruik mochten maken van gegevens uit een eerder interview.

(Foto: ANP – Marcel Antonisse)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *