Fredericus Jacobus Rutten (1962)

Fred Rutten

Fredericus Jacobus Rutten (5 december 1962). Hij kwam als centrale verdediger zijn hele voetballoopbaan voor FC Twente uit. Hierna was Rutten trainer bij FC Twente, FC Schalke 04, PSV, Vitesse en Feyenoord.

Rutten speelde dus voor FC Twente, FC Twente en…. FC Twente. Hij begon als kind met voetballen bij amateurclub VV Alverna (Gelderland). Op 15-jarige leeftijd verhuisde hij naar FC Twente, waar hij op 13 april 1980 onder trainer Hennie Hollink zijn debuut maakte in het eerste elftal. In de thuiswedstrijd tegen Vitesse viel Rutten na 70 minuten in voor Aad Kila. Rutten speelde in de verdediging, meestal als libero.

Behalve als verdediger speelde Rutten ook eenmaal als doelman in de eredivisie. Op 8 augustus 1991 verdedigde hij de laatste zes minuten van een wedstrijd tegen Feyenoord het doel. Dit nadat alle wisselmogelijkheden al benut waren en eerste keeper Hans de Koning het veld werd uitgestuurd voor het neerhalen van de doorgebroken Gaston Taument. Rutten wist de toegekende vrije trap, genomen door John Metgod, met een katachtige reflex tegen te houden en wist verder met enkele goede acties het verlies tot 1-0 beperkt te houden. Zie ook de legendarische beelden hieronder..

In februari 1992 moest Rutten noodgedwongen zijn actieve carrière beëindigden, nadat bij hem snel verouderende heupen werden geconstateerd. Hij stond toen al enkele maanden aan de kant. Nadat twee chirurgen hem hadden afgeraden met betaald voetbal door te gaan, besloot hij te stoppen. Rutten kwam tot 307 wedstrijden voor de club uit Enschede waarin hij twaalf doelpunten maakte.

In zijn jeugd speelde Rutten voor diverse vertegenwoordigende jeugdelftallen, in een lichting waarin ook onder andere Wim Kieft, Erwin Koeman, Ruud Gullit en Danny Blind speelden.

In 1988 werd Rutten opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal voor het Europees kampioenschap voetbal 1988, maar Rinus Michels gaf uiteindelijk de voorkeur aan Wim Koevermans van Fortuna Sittard. Rutten zou hierover later zeggen: “Over de doden niets dan goeds, maar Michels had natuurlijk mij mee moeten nemen. Ik deed absoluut niet onder voor een jongen als Koevermans..”

Hierna werd Rutten door de opvolger van Michels, Thijs Libregts, wel enkele keren geselecteerd voor het Nederlands elftal. Hij speelde uiteindelijk slechts één interland. Op 16 november 1988 speelde hij een half uur mee in een vriendschappelijke wedstrijd in en tegen Italië. De wedstrijd ging met 1-0 verloren.

Na zijn voetballoopbaan als speler ging Rutten bij FC Twente aan de slag als teambegeleider. Daarna werd hij bij dezelfde club trainer van onder andere de A- en B jeugd. In het seizoen 1999-2000 werd Rutten hoofdtrainer van FC Twente waar hij in zijn tweede seizoen al de KNVB Beker won. Rutten bezorgde de Tukkers zo de eerste hoofdprijs in 24 jaar.

Rutten trainde daarna met wisselend succes PSV, FC Twente, Schalke 04, Vitesse en Feyenoord. Op dit moment is Rutten clubloos.

(Foto: ANP – Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *