Ivan Nielsen (1956)

Ivan Nielsen (9 oktober 1956), stille Deense kracht en prijzen-pakker van Feyenoord en PSV. Nu loodgieter.

Hij begon in 1975 zijn carrière bij Fremad Amager. In 1979 contracteerde Feyenoord Nielsen. Hij speelde 195 wedstrijden voor de Rotterdammers en wint de beker in 1980 en 1984. In 1984 wint hij de dubbel aangezien Feyenoord ook landskampioen wordt.

Ivan Nielsen werd door Feyenoord weggeplukt bij een Deense 2de divisionist. Het bleek een gouden greep want hij ontpopte zich tot de beste centrale verdediger die in de jaren ’80 voor de club actief was. Zijn hoogtepunt was het winnen van de dubbel in 1984.

In 1986 contracteerde PSV de Deen, waar hij samen zou spelen met zijn landgenoten Frank Arnesen en Søren Lerby. Zij werden onderdeel van het meest succesvolle jaar van PSV in de geschiedenis. In 1988 won PSV de triple, de landstitel, de KNVB beker en de Europa Cup 1, ook in die volgorde.

Nielsen was de stille, maar stabiele kracht in de PSV-defensie. De andere drie verdedigers – Eric Gerets, Ronald Koeman en Jan Heintze – hadden dan ook een natuurlijke drang naar voren. Hij speelde 83 competitiewedstrijden (vijf doelpunten) en speelde zestien Europese wedstrijden. Nielsen bleef tot het seizoen 1989/90 bij PSV. In die vier seizoenen won hij drie landstitels, drie KNVB bekers en de Europacup 1.

Na PSV vertrok hij weer naar zijn eerste club Fremad Amager.

Nielsen speelde 51 keer voor de nationale ploeg van Denemarken in de periode 1980-1989. Hij maakte zijn debuut op 19 november 1980 in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg (4-0) in Kopenhagen. Nielsen nam met zijn vaderland deel aan het EK voetbal 1984 en het WK voetbal 1986.

Tegenwoordig is Nielsen loodgieter en heeft een eigen bedrijf met zijn zoon Thomas. In 1993 besloot Nielsen zijn schoenen aan de spreekwoordelijke wilgen te hangen. Hij vond het na minstens 339 duels en zeker 21 doelpunten wel welletjes.

(Foto: ANP – Koen Suyk)

Previous Article
Next Article

One thought on “Ivan Nielsen (1956)

  • Remco Koedoot
    30 december, 2013 at 22:35

    Zoals ik in het artikel, Toen het gouden trio nog in het portiek woonde, schreef woonde Ivan Nielsen in dezelfde buurt in Oud-Beijerland ten tijde zijn Feyenoord periode. Een solide en stabiele voetballer in de Feyenoord defensie, evenals Troost, en mede daarom pakte Feyenoord een aantal prijzen in de jaren 80.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *.

*
*
You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Translate »