Jan Bruin (1969)

Jan_Bruin

Jan Bruin (30 september 1969), wie kan er mooier juichen (‘hertenloopje’) dan deze ‘beste speler van Ameland’ ooit?

Jan Bruin speelde in de spits voor SC Cambuur Leeuwarden, FC Zwolle, Volendam en Stormvogels Telstar. In 433 wedstrijden voor deze clubs wist de aanvalsleider 164 maal doel te treffen. Met 88 doelpunten in tien seizoenen SC Cambuur is Jan Bruin nog steeds de clubtopscorer aller tijden in Leeuwaren, boven Dirk Roelfsema (63 goals) en Koko Hoekstra, de Frieze Koko. (61 goals).

Bruin debuteerde in het betaalde voetbal in het seizoen 1991/1992 voor SC Cambuur-Leeuwarden. Spits Bruin speelde tot en met 1995 voor Cambuur, waarvan twee jaar in de Eredivisie. Bruin vervolgde zijn carrière bij FC Zwolle, waar hij ruim twee jaar speelde. Via FC Volendam keerde hij weer terug bij Cambuur, waar hij vervolgens nog vijf jaar in de aanval stond.

Na de periode bij Cambuur leek Bruin afgeschreven voor het betaalde voetbal, maar in 2005 tekende hij bij Stormvogels Telstar. Bij Stormvogels Telstar liet hij zien het scoren nog niet verleerd te zijn. Bruin zou na het seizoen 2006/2007 stoppen, maar in april 2007 kwam Bruin op dat voornemen terug, mede omdat hij op dat moment al 16 keer trefzeker was geweest. Hij tekende een jaar bij tot de zomer van 2008 en stopte hierna met het spelen van betaald voetbal.

Bruin wordt gezien als de beste voetballer van Ameland. Hij staat bekend om zijn openheid en de positieve manier waarop hij supporters benaderde. Liefhebbers waren dol op het speciale loopje van Bruin, dat hij jarenlang na ieder doelpunt uitvoerde: met lange passen en draaiend met gestrekte armen naar zijn supporters. Deze move had hij geleerd van de looptrainer. Hij bedacht hier zelf een naam voor: het ‘hertenloopje’. Dit omdat er op het Cambuur-shirt een hert stond afgebeeld.

Jan Bruin keerde vanaf het seizoen 2008/2009 weer terug bij Cambuur, als commercieel medewerker. Hij is ook jeugdtrainer bij Cambuur. Daarnaast werd hij hoofdtrainer van eerste klasser vv Bergum.

(Foto: Wikipedia)

2 reacties

  1. HERZLICHEN GLÜCKWUNSCH ZU DEINEM 45. GEBURTSTAG…… liebe grüße aus berlin … (von alie und wim boom …bin gastvrije vakantie dochter)

  2. GEFELICITEERD MET JE VERJAARDAG 45 …… liefde groeten uit Berlijn … (Alie en wim boom …. gastvrije vakantie dochter)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *