Jan Peters 2 (1954)

Jan Peters 2 (1954)

Jan(tje) Peters 2 (18 augustus 1954) stond bekend onder de bijnaam Jantje Breed, omdat hij de bal vaak breed zou leggen. In tegenstelling tot de andere Jan Peters speelde hij wel vele interlands.

Middenvelder Jan Peters 2 (qua leeftijd) begon zijn carrière bij Germania, speelde vervolgens voor N.E.C. en ging van daar in juli 1977 over naar AZ’67. Bij N.E.C. speelde Peters 6 seizoenen waarbij hij 16 maal het net wist te vinden in 165 wedstrijden. Hij speelde zich zo in de spreekwoordelijke kijker dat hij over stapte naar de club uit Alkmaar. Hier zou jij 120 wedstrijden spelen. En ook hier wist hij te scoren, namelijk 20 keer.

In seizoen 1980/81 haalde Peters met AZ’67 het landskampioenschap. Na vijf seizoenen vertrok hij in de zomer van 1982 naar Genoa CFC. Hij wsist hier 53 potjes te vervolmaken waarin zijn naam 5 maal als doelpuntenmaker op het wedstrijdformulier verscheen. In Italië speelde hij ook nog voor Atalanta Bergamo (8 wedstrijden, 1 goal), om vervolgens terug te keren bij N.E.C. (41 wedstrijden, 3 doelpunten) en zijn carrière af te sluiten in het amateurvoetbal bij De Treffers.

‘Jantje’ Peters speelde 31 interlands waarin hij vier keer het doel trof. Hij werd vooral bekend in Nederland doordat hij op 9 februari 1977 tegen het Engelse elftal op Wembley twee keer scoorde voor het Nederlands voetbalelftal (0-2). Zie de beelden hieronder.

In 1979 deed zich een uniek feit voor tijdens de jubileumwedstrijd van de FIFA, die Oranje speelde tegen Argentinië: Peters speelde zijn twintigste interland, en na 57 minuten werd Kees Kist gewisseld voor een andere Jan Peters, van Feyenoord. De wedstrijd eindigde in 0-0 en strafschoppen moesten de beslissing brengen. Beide ‘Jannen Peters’ misten.

Jan Peters 2 (1954) is de vader van Marc Peters, die in het betaald voetbal enkele seizoenen voor TOP Oss uitkwam.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *