Jan Peters 1 (1953)

Jan Peters 1 (1953)

Wilhelmus Johannes Hendrikus (Jan) Peters (20 juli 1953) was een aanvaller die uit kwam voor FC Den Bosch en Feyenoord. Hij was, in tegenstelling tot de andere Jan Peters slechts eenmalig international.

Jan Peters (1953) hebben we Jan Peters 1 genoemd. Dit is puur op basis van leeftijd. Peters had bij FC Den Bosch (93 wedstrijden, 44 goals) naam gemaakt als goaltjesdief. Tijdens het seizoen 1978/1979 kwam hij daarom naar Feyenoord, als opvolger van de vertrokken Peter Houtman. Reeds bij zijn debuut voor de Rotterdammers, op 4 maart 1979 tegen Sparta, scoorde hij. In de resterende wedstrijden van dat seizoen maakte hij dertien doelpunten. Dit leverde hem vervolgens een uitverkiezing op voor het Nederlands elftal.

Op 22 mei 1979 viel hij in de 57e minuut in tegen wereldkampioen Argentinië, in een wedstrijd ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de FIFA. Opmerkelijk was dat ook zijn naamgenoot Jan Peters van AZ’67 in deze wedstrijd in het veld stond. De wedstrijd eindigde in 0-0 en strafschoppen moesten de beslissing brengen. Beide Jannen Peters misten.

Na zijn sterke beginperiode bij Feyenoord kwam aanvaller Peters in zijn derde seizoen (1980/1981) door blessures minder tot spelen. In 1981 vertrok hij naar KV Kortrijk in België. Later speelde hij voor SC Espinho in Portugal en CE Sabadell in Spanje. Tussendoor had hij zelfs Hong Kong nog aangedaan om even te spelen voor het plaatselijke Seiko. In Spanje besloot hij zijn voetbalschoenen aan de spreekwoordelijke wilgen te hangen. Jan Peters speelde minstens 231 wedstrijden waarin hij tenminste 89 keer wist te doelpunten.

Na zijn carrière was hij woonachtig in Barcelona en onder andere werkzaam als voetbalscout.

In 2010 bekende Jan Peters 1 (1953) in een interview met het Algemeen Dagblad dat hij tijdens zijn loopbaan geregeld doping kreeg toegediend. Dit gebeurde onder andere voorafgaand aan de finale van de KNVB beker 1979/80, die door Feyenoord met 3-1 van Ajax gewonnen werd.

(Foto: ANP – Flip Martens)

2 reacties

  1. Ik heb het bericht gedeeld van jan peters 1 (fc den bosch,feijenoord)
    Vraag:Hebben jullie soms meer foto’s van jan peters 1.
    Zou er nog graag een paar evt.willen ontvangen,
    ben namelijk fan geworden in zijn periode bij fc den bosch!

    Mvg Jan van den Berk

  2. Tip: kijk eens op anp-archief.nl of gahetna.nl. Daar vind je vast meer. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *