Jan Vreman (1965)

Jan Vreman

Jan Vreman (17 september 1965) was een hardwerkende en betrouwbare verdediger die zijn gehele leven bij De Graafschap speelde en assistent-trainer werd bij de Superboeren.

De geboren Winterswijker leerde voetballen bij amateurclub SPCL Kotten. Tegenwoordig heet deze club FC Trias. Daar deed Vreman het zo goed dat de interesse was gewekt bij De Graafschap. Hij tekende er een contract en zou nooit meer uit Doetinchem vertrekken. Tijdens het seizoen 1985-86 maakte Vreman zijn debuut bij de Superboeren. Hij zou bij De Graafschap uitgroeien tot een solide, degelijke en plichtsgetrouwe verdediger.

De eerste jaren speelde hij met de club in de Eerste Divisie. Het jaar 1991 was een van zijn mooiste jaren in Doetinchem. Onder leiding van niemand minder dan Simon Kistemaker werd de ploeg namelijk kampioen van de Eerste Divisie. Vreman speelde in die periode samen met echte clubmannen als Erik Redeker, John Leeuwerik en Ron Olyslager. Maar ook Hans Kraaij jr. en Peter Hofstede maakten deel uit van de selectie. De terugkeer in de Eredivisie was echter van korte duur, want de ploeg degradeerde het seizoen direct weer naar de Eerste Divisie. In 1995 promoveerde de ploeg weer. En tot zijn voetbalpensioen zou Vreman in de Eredivisie voetballen met de Superboeren.

Vreman was zijn gehele carrière semi-prof. Lange tijd werkte hij naast zijn voetbalberoep als productiemanager in een bedrijf dat eieren im- en exporteerde. Toen De Graafschap ging werken met alleen full-profs werd er zelfs ontslag voor hem aangevraagd, maar die werd afgewezen door het arbeidsbureau. En terecht, want Jan Vreman was en bleef een rots in de branding en verzaakte nooit. Dat maakte hem tot een ongekend populaire speler in de Achterhoek.

In 2003 hing Jan Vreman zijn voetbalschoenen aan de wilgen. De clubvoetballer pur sang speelde in totaal 375 competitiewedstrijden voor De Graafschap. Hij scoorde daarin elf doelpunten. Vanwege zijn grote verdiensten voor de club kreeg Jan Vreman de eretitel ‘Mister de Graafschap’.

Na zijn carrière bleef Vreman in diverse functies aan de club verbonden. De gewezen verdediger kreeg een aanstelling als trainer van Jong De Graafschap en assistent-trainer van het eerste elftal. Vreman liet op 5 augustus 2016 zijn zoon Jurre Vreman debuteren in het betaald voetbal. Hij bracht hem tijdens een met 4–1 gewonnen wedstrijd thuis tegen FC Eindhoven na tachtig minuten in voor Jan Lammers.

Op 4 december 2016 zette de clubleiding hem op non-actief vanwege tegenvallende resultaten. Vreman bezette in het seizoen 2016/17 met zijn ploeg na zeventien speelrondes de zestiende plaats. In zijn laatste wedstrijd als hoofdcoach verloor Vreman op eigen veld met 5-3 van FC Oss De Graafschap stelde Vreman in april 2017 per seizoen 2017/18 aan als trainer van Jong De Graafschap.

(Foto: ANP – Juan Vrijdag)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *