Peter Hofstede (1967)

Peter Hofstede
Peter Hofstede
Peter Hofstede

Peter Hofstede (28 januari 1967) was een lange, altijd aanspeelbare spits die tijdens zijn loopbaan uitkwam voor verschillende ploegen in de Eredivisie en Eerste divisie (Foto: ANP – Cor Mulder)

Peter Hofstede groeide op in Oosterbeek bij de plaatselijke club OVC ’85. Hofstede scoorde makkelijk, was een sterk aanspeelpunt maar verwachtte niet meer op zijn 23-jarige leeftijd dat hij nog profvoetballer zou worden. Toch kwam deze droom uit. In 1990 werd hij namelijk ingelijfd door Eerstedivisionist De Graafschap. In de eerste speelronde van seizoen 1990/91, op 18 augustus 1990, maakte Hofstede zijn profdebuut tegen NAC, waarbij hij meteen één keer scoorde. De Graafschap had op dat moment een goed elftal staan met vooral goede aanvallende spelers. Hofstede speelde in de aanval samen met Jurrie Koolhof, met Erik ten Hag in de rug. De ploeg werd kampioen van de Eerste divisie en Hofstede werd met 31 doelpunten in 38 duels clubtopscorer. Een geweldig debuut voor hem in het profvoetbal.

Het volgende seizoen verliep minder goed. In de Eredivisie liep Hofstede in de derde speelronde een scheur op in het schouderkapsel en nadat dat genezen was, had hij moeite om weer op gang te komen. Met een 17e plaats degradeerde de ploeg terug naar de Eerste divisie. Hofstede, die dat seizoen vier keer scoorde, tekende een contract in Kerkrade bij Roda JC. Hier speelde hij geregeld en werd hij twee seizoenen achtereen knap clubtopscorer met veertien doelpunten gemiddeld in twee jaar. In seizoen 1993/94 eindigde Roda onder trainer Huub Stevens als zesde in de Eredivisie, één plaats te laag voor plaatsing voor Europees voetbal. In 1994 ging Hofstede voor een transfersom van ongeveer een half miljoen gulden naar FC Utrecht, waar hij een driejarig contract tekende.

Bij Utrecht beleefde Hofstede een moeizame periode. In drie seizoenen maakte hij slechts dertien competitiedoelpunten in 57 wedstrijden. Nadat zijn contract was afgelopen, ging hij over naar Helmond Sport. In dienst van deze ploeg in de Eerste divisie verliep vooral het seizoen 1998/99 voorspoedig voor Hofstede. Hij scoorde geregeld en dat leverde hem een contract op bij FC Emmen. De overgang vond vervolgens in maart 1999 vervroegd plaats en Hofstede scoorde in dat seizoen uiteindelijk 22 doelpunten voor Helmond Sport en Emmen, waarmee hij achter Harry van der Laan tweede werd op de topscorerslijst. Onder trainer Jan de Jonge speelde Hofstede nog twee seizoenen voor Emmen, waarbij in het eerste seizoen in de nacompetitie promotie werd verspeeld aan FC Groningen. In 2001 tekende hij een contract bij ADO Den Haag, waarmee hij in seizoen 2002/03 kampioen van de Eerste divisie werd en naar de Eredivisie promoveerde.

Zijn laatste seizoen, waarin hij nog vijf doelpunten in negentien duels scoorde, werd voor Hofstede overschaduwd door een hersenbloeding van zijn vriendin in de zomer van 2003. Omdat de zorg voor zijn gezin in Oosterbeek en betaald voetbal in Den Haag niet te combineren viel, werd zijn contract per 1 april 2004 ontbonden. Enkele weken later kwam hij toch weer in actie voor ADO, toen de club door blessures en een schorsing zonder aanvallers zat. In de laatste wedstrijden van het seizoen dwongen Hofstede en ADO lijfsbehoud in de Eredivisie af. Uiteindelijk speelde hij op 16 mei 2004 zijn laatste wedstrijd in het betaald voetbal.

Hofstede besloot in december 2006 ook te stoppen met amateurvoetbal omdat het niet te combineren viel met zijn functie als technisch manager bij ADO Den Haag. In april 2008 gingen Hofstede en ADO per direct uit elkaar. Uiteindelijk speelde Hofstede 393 wedstrijden in het betaalde voetbal. Hierin scoorde hij 160 doelpunten.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *