Jan(tje) Gaasbeek (1962)

Jan(tje) Gaasbeek (4 december 1962) was cultheld bij AZ ’67, FC Twente en NAC. De aanvallende (middenvelder) mannetjesputter met de grote bos donkere krullen heeft een aantal mooie goals op zijn naam staan.

Als amateurspeler voor DOVO gold Gaasbeek al als een groot talent en werd hij geselecteerd voor de Nederlandse UEFA-jeugd, waarin hij samenspeelde met leeftijdsgenoten als Ruud Gullit, Danny Blind, Erwin Koeman en Fred Rutten. Er was in die tijd belangstelling vanuit Ajax en Feyenoord maar Gaasbeek koos voor de rustige(re) weg.

In 1980 tekende hij daarom een contract bij AZ’67. In zijn eerste seizoen werd hij landskampioen met AZ, hoewel hijzelf tot slechts één optreden kwam. In Alkmaar zou Gaasbeek de eerste twee seizoenen (1980-1982) weinig spelen, maar de drie daarop volgende zou hij meer van waarde blijken. Respectievelijk 23, 21 en 27 maal kwam Jan in actie. In totaal zou hij 11 maal het net van het ‘vijandelijke’ doel weten te vinden.

In de daaropvolgende jaren kwam hij dus geregeld uit in het eerste elftal onder leiding van trainer Hans Eijkenbroek. In november 1982 was Jan invaller in een uitwedstrijd tegen Internazionale in de Europacup II. AZ verloor deze wedstrijd met 2-0 en was daarmee uitgeschakeld.

In 1985 besluit Gaasbeek het betaalde voetbal te verruilen voor de amateurtak. Hij was al rond met FC Utrecht, maar trok zich bij nader inzien terug. Gaasbeek keerde terug bij amateurvereniging DOVO, uit Veenendaal, de club waar het voor hem was begonnen. Hier werd hem een huis plus een baan in het vooruitzicht gesteld waarop Gaasbeek snel overstag ging.

In 1989 maakte Jantje Gaasbeek toch zijn comeback in het betaald voetbal bij FC Twente. Bij de subtopper in de Eredivisie was hij een vaste basiskracht. In vijf seizoenen kwam hij uit in 140 competitiewedstrijden, waarin hij negentien keer scoorde.

Gaasbeek was een cultheld door zijn (kleine) verschijning. Zijn geringe lengte, 1, 74 meter,  compenseerde Gaasbeek met een gezonde portie werklust. Rechtsbenige rechtshalf Jantje Gaasbeek was er één van het type Jan Wouters: onverzettelijk, sterk in de duels en zo nu en dan een goaltje mee pikkend.

In de zomer van 1994 tekende Gaasbeek een tweejarig contract bij NAC. In Breda stond hij uiteindelijk zes seizoenen onder contract, hoewel hij in zijn laatste twee jaar nauwelijks meer speelde. In 2000 stopte hij zijn carrière als betaald voetballer en liet hij zich overschrijven naar GVVV in zijn geboorteplaats Veenendaal. Jan Gaasbeek sloot zijn prof-carrière af na 334 wedstrijden en 38 doelpunten.

Jan begon na zijn loopbaan een eigen sportzaak maar na vier jaar besloot hij het trainersvak in te gaan. Het voetbalbloed kroop waar het niet gaan kon en Gaasbeek werd coach, werkzaam in de jeugd en bij het tweede elftal van amateurclub DOVO. In december 2009 tekende hij een contract als hoofdtrainer bij VV Advendo ’57. Daarnaast ging hij werken bij een bedrijf in automaterialen.

Jan Gaasbeek heeft ook een naamgenoot die ook trainer is in het amateurvoetbal. Om het nog ingewikkelder te maken volgde oud-prof Jan Gaasbeek deze Jan Gaasbeek op als trainer van eersteklasser SVL uit Langbroek.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *