Jeroen Lambers (1980)

Jeroen Lambers (14 oktober 1980) was jarenlang reservekeeper bij FC Groningen en speelde ook een jaar in de Schotse Premier League bij Falkirk. Lambers beëindigde zijn profloopbaan bij BV Veendam en ging daarna aan de slag in de bouw.

Lambers begon te voetballen bij Zwartemeerse Boys, waarna hij bij VV Zwartemeer op zeventienjarige leeftijd werd ontdekt door FC Groningen-scout Jan Idema. Na een aantal proeftrainingen was FC Groningen overtuigd van de goalie en kon hij de overstap maken naar het Oosterpark stadion. Lambers, wonend in het Drentse dorp Zwartemeer, mocht van zijn vader echter niet naar Groningen verhuizen. “Ik moest eerst mijn diploma VWO Bouwtimmeren halen van hem”, liet Lambers in juni 2017 weten aan het FC Groningen journaal. Nadat zijn opleiding succesvol was afgerond ging Lambers in in de Groningse bouw aan het werk, waarop een hectische periode volgde voor de jonge goalie, die in het Drentse dorp bleef wonen. Zes uur in de ochtend vertrok Lambers met de auto richting Groningen. Vervolgens werkte hij tot 14.00 uur/ 15.00 uur in de bouw en daarna trainen met het tweede elftal van FC Groningen. “Was ik s’avonds om 21.00 uur weer thuis. Eten deed ik in het internaat van de FC.”

Na een tijdje bleef Lambers ook slapen in het internaat van de volksclub. “Toen ging het een stukje beter”, aldus Lambers, die destijds samenspeelde met onder meer Anton Jongsma. Jarenlang was Lambers derde en zelfs vierde keeper in het Oosterpark stadion. Uiteindelijk debuteerde Lambers wel in het eerste: op 6 maart 2004 begon Lambers in de basis op bezoek bij Willem II (2-0 verlies). Ruim een maand na zijn debuut in het eerste elftal kwam voor Lambers een droom uit. Door blessureleed speelde hij nog altijd en op bezoek bij PSV stond de goalie ook onder de lat. Er werd met 5-0 verloren (onder meer door een hattrick van Mateja Kezman) maar dit deerde Lambers niet: “Ik was vroeger fan van PSV en toen ik daar mocht spelen kwam echt mijn ultieme droom uit.”

In de zomer van 2006 verliet de 25-jarige Lambers FC Groningen voor het Schotse Falkirk. De sympathieke keeper wilde meer speeltijd en zocht dit in Schotland. Voor FC Groningen kwam hij in acht officiële wedstrijden in actie. Bekijk alle statistieken van Lambers in zijn tijd voor FC Groningen op FCGstats.

In Schotland leek lange tijd Lambers de onbetwiste basisspeler te zijn, totdat Peter Schmeichel met zijn zoon Kasper naar de club kwam. In 2007 verhuurde Manchester City Kasper aan Falkirk en onder invloed van sponsoren werd Schmeichel junior direct gebombardeerd tot eerste keeper. “Was ik daar dus ineens eerste doelman-af.” Lambers voelde zich al snel niet meer goed in Schotland en besloot in de zomer van 2007 de deur in Falkirk achter zich dicht te trekken. Lambers besloot terug te keren naar Nederland en tekende voor Veendam. Achteraf heeft de doelman wel spijt van zijn overhaaste beslissing om Schotland te verlaten.

“Hoe het in Falkirk is gelopen, daar houd ik niet van. Maar in Veendam liep het anders dan gehoopt.” Lambers moest concurreren met onder meer Barry Ditewig en kwam wederom niet veel aan spelen toe. “Maar al met al heb ik daar wel een mooie tijd gehad met Gerard Wiekens, Armand MacAndrew en Erwin Buurmeier.” Na drie seizoenen Veendam, eentje voor WKE uit Emmen en een korte periode bij Zwartemeer, besloot Lambers in 2016 noodgedwongen te stoppen vanwege een bacterie in de knie.

Na zijn professionele loopbaan als keeper ging Jeroen Lambers weer aan de slag in de bouw.

(Foto: FCGstats)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *