Anton Jongsma (1983)

Anton Jongsma (13 januari 1983) was een technisch onderlegde spelmaker van onder meer FC Zwolle en RKC Waalwijk. De middenvelder speelde interlands voor de Nederlandse Antillen en Curaçao.

De in Utrecht geboren Jongsma werd opgeleid door FC Groningen waarvoor hij op 10 februari 2002 debuteerde tegen Feyenoord. Bij de Groningers, waar ook toptalenten Arjen Robben en Jordi Hoogstrate destijds voetbalden, kon Jongsma niet doorbreken, waarop hij in de winter van zijn tweede seizoen werd uitgeleend aan BV Veendam. Rechtsback Jongsma kwam bij de Veenkolonialen tot tien wedstrijden.

Het halve jaar aan de Langeleegte bleek voor tijdelijk ook zijn laatste kunststukje te zijn in het betaalde voetbal. Achilles 1894 uit Assen pikte hem op en in de Hoofdklasse liet Jongsma zien een uitstekende speler te zijn. Het vermogende Harkemase Boys zag dit ook, waarop hij het seizoen erop (2004/2005) zijn kunsten mocht vertonen op sportpark De Bosk in het Friese Harkema.

Bij de Hoofdklasser kwam Jongsma met Tony Alberda een oude bekende tegen. De aanvaller speelde bij FC Groningen en BV Veendam samen met Jongsma, die bij Harkema helemaal opbloeide en een gevreesd spelmaker werd. Met zijn creativiteit en scorend vermogen haalde Jongsma het Nederlands amateurelftal en kon het ook niet lang duren voordat de pas 21-jarige middenvelder weer clubs uit het betaalde voetbal achter zich aan zou krijgen. Na twee prima seizoenen in de hoogste amateurafdeling van Nederland was het al zover: Eerstedivisionist FC Zwolle contracteerde Jongsma.

Bij de Blauwvingers kende Jongsma zijn doorbraak in het betaalde voetbal. In een rap tempo werkte de frêle spelmaker zich op tot een bepalende factor op het middenveld, wat op 25 augustus 2006 resulteerde in zijn eerste doelpunt in het betaalde voetbal. Op bezoek bij Cambuur Leeuwarden trof hij als eerste doel in een wedstrijd die uiteindelijk met 0-4 werd gewonnen. Voor Jongsma was het extra lekker om juist tegen Cambuur te scoren. Roy Wesseling, destijds trainer van de formatie uit de Friese hoofdstad, bekeek Jongsma regelmatig toen hij nog bij Harkema voetbalde en oordeelde dat de uitblinkende amateur ‘verdedigend niet sterk genoeg was’. De kritieken in de lokale media namen na dat optreden toe richting de persoon van Wesseling. “Hoe het toch had kunnen gebeuren dat de club iemand uit de ‘eigen achtertuin’ niet had opgepikt en FC Zwolle wél…”

Na twee fraaie jaren in de hoofdstad van Overijssel nam RKC Waalwijk in de zomer van 2008 Jongsma over. Ook in Noord-Brabant speelde hij veel en was het absolute hoogtepunt de promotie naar de Eredivisie. Zeven jaar na zijn debuut voor FC Groningen ging Jongsma wederom Eredivisievoetbal spelen. Wat een prachtig jaar in de hoogste afdeling van het Nederlandse voetbal moest worden, liep voor Jongsma uit op een teleurstelling. Slechts één duel in de Eredivisie speelde Jongsma met RKC, waarop een blessure het seizoen voor hem verpeste en hij uit de gratie raakte bij trainer Ruud Brood. Door het weinige perspectief op speeltijd werd op eigen verzoek het contract van Jongsma in de winter van 2009 ontbonden. Meerdere clubs uit de Eerste Divisie toonden vervolgens interesse in de spelmaker, die echter voor het Emmense WKE koos.

Ondertussen was Jongsma ook als international actief. Namens de Nederlandse Antillen speelde hij in 2008 vijf wedstrijden, waarin hij één doelpunt scoorde. Uit bij Nicaragua verzorgde Jongsma het enige doelpunt van de wedstrijd: 0-1. Een hoogtepunt voor Jongsma in het teleurstellende seizoen dat hij draaide in dienst van RKC. De overstap naar WKE moest voor Jongsma een nieuw begin betekenen, maar de KNVB blokte de overgang. Hierop ging hij aan de slag bij het nabijgelegen FC Emmen en maakte hier het seizoen af. Hierna kwam hij alsnog terecht bij WKE.

Bij de woonwagenvereniging groeide Jongsma direct uit tot een belangrijke schakel en werd hij op handen gedragen. de ‘geniale Jongsma’ werd door de club gezien als ‘de beste speler in de Topklasse’ en logischerwijs was de kampersclub heel blij met zijn aanwezigheid. In dienst van WKE speelde Jongsma ook nog eens een vijftal interlands: voor Curaçao. Scoren deed hij, net als voor de Nederlande Antillen, eenmaal. Ruim vier jaar speelde Jongsma aan de Sluisvierweg, totdat WKE begin 2016 failliet werd verklaard. Hierop besloot Jongsma in maart 2016 over te stappen naar het Groningse Pelikaan S. Een ambitieuze amateurclub, dat door het geld van huisjesmelker Wim Bulten ook wel Het Chelsea van het Noorden wordt genoemd. Aldaar werd oud-ploeggenoot Kurt Elshot zijn trainer.

(Foto: Kent u deze Nog)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *