Johan Derksen (1949)

Johan Derksen

Johannes Gerrit Derksen (31 januari 1949) is een voormalig verdediger van onder meer BV Veendam, SC Cambuur en MVV. Tegenwoordig toert de gewezen linksback door het land met zijn ‘Johan Derksen Keeps The Blues Alive’ voorstellingen en is hij vaste gast in het voetbalpraatprogramma Veronica Inside.

Johan Derksen had zijn wieg in het Gelderse Heteren. Maar hij verhuisde al snel op jonge leeftijd naar Drenthe. Waar hij ging voetballen voor de amateurverenigingen VV Nieuw Buinen en Rolder Boys. In 1965, Derksen was toen zestien jaar, kwam hij terecht in het jeugdinternaat van Go Ahead Eagles.

Na drie jaar tekende de vleugelverdediger zijn eerste profcontract. Want hij verliet Deventer en tekende bij SC Cambuur. Derksen stond bekend als een uiterst harde vleugelverdediger. In zijn debuutseizoen in Leeuwarden had hij namelijk eens een tegenstander een schop tegen het achterwerk verkocht.

Nadat Derksen van SC Cambuur was getransfereerd naar BV Veendam, konden ook Cambuur-spelers Johan Vlietstra en Sietze Visser meepraten over het harde spel van de linkspoot. Ondanks het feit dat Derksen in zijn Cambuur-periode bij de familie Vlietsra woonde, kegelde hij in beide onderlinge duels de zoon van de familie uit de wedstrijd.

Een jaar later werd Visser hard onderuit geschopt in Leeuwarden, waarna de wedstrijd uit de hand liep en de supporters van Cambuur massaal “viezerik, viezerik” richting Derksen riepen. De heetgebakerde voetballer reageerde met een niet nader te noemen handgebaar. Waarbij de middelste vinger van de hand een hoofdrol vertolkte.

Nadat Derksen zich in de media negatief had uitgelaten over het niveau, de spelers en het bestuur van BV Veendam besloot de club hem te laten vertrekken naar HFC Haarlem, waar hij ging spelen onder de leiding van trainer Barry Hughes. Volgens deze markante Engelse oud-trainer kon Derksen met zijn linkervoet ‘een blik erwtensoep opentrappen.’

Ook oud-trainer Cor van der Gijp was lovend over Derksen, hij was volgens de oom van René ‘een geweldig teamspeler’. Na HFC Haarlem kwam Derksen ook nog uit voor het Duitse SV Meppen en besloot hij in 1977 zijn loopbaan af te sluiten bij MVV en zich te richten op zijn carrière als journalist.

Tijdens zijn voetbalcarrière bouwde Johan Derksen al aan zijn journalistieke loopbaan. Wat hem in 2000 bracht tot hoofdredacteur van de Voetbal International. Onder zijn leiding is er van het voetbalblad ook een tv-variant verschenen. Het programma is sinds 2018 onder de naam Veronica Inside te zien op Veronica. Tot 1 augustus 2013 bleef Derksen hoofdredacteur. Daarna ging hij aan de slag als uitgever bij de boekentak van VI.

(Foto: ANP – Flip Martens)

2 reacties

 1. Ben nog op zijn kantoor geweest van voetbal international met mede
  Journalisten over de boycot
  Van mij in de voetballerij

  Danny van Strien Ex voetballer

 2. Was in het verleden na de Voetbal Boycot
  In Gouda op het Kantoor van Vi

  Vriendelijke groeten Danny van Strien
  Ex Amateur Voetballer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *