Johan Derksen (1949)

Johannes Gerrit Derksen (31 januari 1949) is een voormalig verdediger van onder meer BV Veendam, SC Cambuur en MVV. Tegenwoordig werkt de gewezen linksback als uitgever bij de boekentak van Voetbal International en is hij vaste gast in het gelijknamige voetbalprogramma.

Johan Derksen werd geboren in het Gelderse Heteren, maar verhuisde al op jonge leeftijd naar Drenthe, waar hij ging voetballen voor de amateurverenigingen VV Nieuw Buinen en Rolder Boys. In 1965, Derksen was toen zestien jaar, kwam hij terecht in het jeugdinternaat van Go Ahead Eagles. Na drie jaar tekende de vleugelverdediger zijn eerste profcontract, hij verliet Deventer en tekende bij SC Cambuur. Derksen stond bekend als een uiterst harde vleugelverdediger die in zijn debuutseizoen in Leeuwarden eens een tegenstander een schop tegen het achterwerk verkocht.

Nadat Derksen van SC Cambuur was getransfereerd naar BV Veendam, konden ook Cambuur-spelers Johan Vlietstra en Sietze Visser meepraten over het harde spel van de linkspoot. Ondanks het feit dat Derksen in zijn Cambuur-periode bij de familie Vlietsra woonde, kegelde hij in beide onderlinge duels de zoon van de familie uit de wedstrijd. Een jaar later werd Visser hard onderuit geschopt in Leeuwarden, waarna de wedstrijd uit de hand liep en de supporters van Cambuur massaal “viezerik, viezerik” richting Derksen riepen. De heetgebakerde voetballer reageerde met een niet nader te noemen handgebaar.

Nadat Derksen zich in de media negatief had uitgelaten over het niveau, de spelers en het bestuur van BV Veendam besloot de club hem te laten vertrekken naar HFC Haarlem, waar hij ging spelen onder de leiding van trainer Barry Hughes. Volgens deze markante Engelse oud-trainer kon Derksen met zijn linkervoet ‘een blik erwtensoep opentrappen.’ Ook oud-trainer Cor van der Gijp was lovend over Derksen, hij was volgens de oom van René ‘een geweldig teamspeler’. Na HFC Haarlem kwam Derksen ook nog uit voor het Duitse SV Meppen en besloot hij in 1977 zijn loopbaan af te sluiten bij MVV en zich te richten op zijn carrière als journalist.

Tijdens zijn voetbalcarrière bouwde Derksen al aan zijn journalistieke loopbaan, wat hem in 2000 bracht tot hoofdredacteur van de Voetbal International. Onder zijn leiding is er van het voetbalblad ook een tv-variant verschenen, die sinds 2008 op RTL 7 te zien is. Hierin is hij één van de vaste gasten. Tot 1 augustus 2013 bleef Derksen hoofdredacteur, daarna ging hij aan de slag als uitgever bij de boekentak van VI. Tevens presenteert hij het Radioprogramma Muziek voor Volwassenen, wat iedere zaterdagochtend te beluisteren is op RTV Rijnmond.

(Foto: ANP – Flip Martens)

Eén gedachte over “Johan Derksen (1949)

  1. Ben nog op zijn kantoor geweest van voetbal international met mede
    Journalisten over de boycot
    Van mij in de voetballerij

    Danny van Strien Ex voetballer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.