Johannes Gerardus Adrianus (John) Lammers (1963)

John Lammers

Johannes Gerardus Adrianus (John) Lammers (11 december 1963) was stijf-rechts. En liet dat zien voor Willem II, RKC Waalwijk, VVV-Venlo, het Franse SC Toulon en NAC Breda.

Pure rechtspoot Lammers begon met voetballen bij amateurvereniging RKTVV in Tilburg en debuteerde in het betaald voetbal bij Willem II. Via RKC Waalwijk, VVV-Venlo en het Franse SC Toulon belandde hij in het seizoen 1990-91 bij NAC Breda, waar hij zijn meest succesvolle periode beleefde. De spits vormde eerst met Ton Cornelissen en later met Pierre van Hooijdonk een trefzeker aanvalskoppel.

In de vijf seizoenen bij de Bredase club scoorde Lammers 92 competitiegoals, dus ruim 18 gemiddeld per seizoen. Dergelijke successen wist hij hierna elders niet meer te evenaren. In het seizoen 1990-91 raakte hij bij RBC Roosendaal na een zware knieblessure zijn basisplaats kwijt. Via een tip van zijn goede vriend Peter Bosz, oud-ploegmaat bij RKC en Toulon, belandde hij in Nieuw-Zeeland bij Auckland Kingz. Hier zette Lammers uiteindelijk een punt achter zijn spelersloopbaan.

Na zijn spelerscarrière trad hij per 1 juli 2000 in dienst van de VVCS. Een jaar later werd hij gehaald als assistent-trainer naar AGOVV en vervolgens ook De Graafschap. Lammers’ eerste zelfstandige trainersklus bij Achilles Veen was slechts van korte duur. Hij was hierna actief als jeugdtrainer bij Willem II (tot en met seizoen 2006/2007).

Hij kon in Tilburg aanblijven als jeugdcoach, maar ging niet op de nieuwe aanbieding in omdat hij wilde doorgroeien tot coach van een eerste elftal. Daarvoor moest hij onder meer het diploma Coach Betaald Voetbal halen, wat hij op 15 november 2007 in ontvangst nam.

Met ingang van het seizoen 2007-08 ging hij de aanvallers in de jeugdopleiding van Feyenoord trainen. In 2009 werd Lammers als assistent van Alex Pastoor aangesteld bij Excelsior. Op 3 juni 2011 kwam naar buiten dat Lammers de nieuwe hoofdtrainer was geworden van Excelsior. Dit als opvolger van de naar N.E.C. vertrokken Alex Pastoor.

Na de degradatie in het seizoen 2011-12 moest hij Excelsior verlaten, Nu kwam FC Eindhoven achter zijn naam. Na vijf maanden kreeg hij ook daar ontslag. In de voorbereiding op het seizoen 2013-14 werd Lammers door de VVCS benaderd om Team VVCS, het elftal van werkloze profs, te trainen.

John Lammers volgde in januari 2014 André Paus op als trainer van Jong Vitesse en hij treedt daarnaast op als spitsentrainer van het eerste elftal.

(Foto: ANP – Juan Vrijdag)