Pierre van Hooijdonk (1969)

Pierre van Hooijdonk

Petrus Ferdinandus Johannes ‘Pierre’ van Hooijdonk (29 november 1969) was een lange aanvaller die bekend stond om zijn geweldige traptechiek.

De spits, die 46 maal uitkwam voor het Nederlands elftal, bezorgde met zijn geweldige vrije trappen Feyenoord in 2002 de Uefa Cup. Dit deed hij door zo ongeveer in zijn eentje Feyenoord naar de winst te schieten. Het was het grootste succes in de loopbaan van Van Hooijdonk. Pierre kwam verder nog uit voor RBC, NAC, Celtic, Nottingham Forrest, Vitesse, Benfica en Fenerbahçe.

In 1989 debuteerde Van Hooijdonk namens RBC in het betaalde voetbal. De jonge spits had bij de Eerstedivisionist direct een basisplaats en scoorde in zijn tweede seizoen 27 keer. Daarop besloot NAC hem over te nemen. in Breda scoorde Van Hooijdonk er ook lustig op los. En na drieënhalf seizoen nam in januari 1995 Celtic daarom Pi-Air over.

Twee jaar lang scoorde hij ook in Glasgow vele doelpunten, waarna hij naar het Engelse Nottingham Forrest vertrok. Samen met Bryan Roy vormde hij het spitsenduo, maar de twee konden de club niet van degradatie uit de Premiership houden.

Met 29 doelpunten knalde en kopte Van Hooijdonk Nottingham het seizoen daarop direct weer naar de hoogste klasse. Maar wederom kon hij de club niet voor degradatie behoeden. Na de tweede degradatie keerde Van Hooijdonk terug in Nederland en ging hij spelen bij Vitesse.

Met onder meer Victor Sikora, Orlando Trustfull en John van den Brom als ploeggenoten, kende Van Hooijdonk een sterk jaar in Nederland. Met Vitesse werd hij vierde van Nederland en tussen Ruud van Nistelrooij (29 doelpunten) en Arnold Bruggink (19 doelpunten) in, werd hij met 25 doelpunten tweede op de topscorerslijst. Na één seizoen koos hij wederom voor een buitenlands avontuur en ging hij aan de slag bij het Portugese Benfica.

In Portugal kende de Brabander een persoonlijk sterk seizoen met 19 doelpunten, maar met een zesde plaats op de ranglijst was het seizoen van Benfica, waar een sterk keepende Robert Enke tussen de palen stond, niet geslaagd. Opnieuw bleef Van Hooijdonk maar één jaar bij een club en wederom zou hij terugkeren naar Nederland. Feyenoord contracteerde hem en in Rotterdam boekte hij zijn grootste succes.

In 2002 won hij zoals iedereen weet namelijk de Uefa Cup. Met een jonge Robin van Persie en de ervaring van onder meer  Paul Bosvelt, Patrick Paauwe en Edwin Zoetebier werd in mei 2002 de finale van Borussia Dortmund gewonnen. Twee jaar bleef Van Hooijdonk in Rotterdam, om ook hier veel doelpunten te maken.

Hierna kwam hij eveneens twee jaar uit voor het Turkse Fenerbahçe. Waar hij in zijn eerste seizoen voor het eerst in zijn loopbaan een landstitel pakte. In 2005 keerde Van Hooijdonk terug bij zijn oude liefde NAC Breda, maar ondanks de aanwezigheid van ‘grote namen’ zoals Johan Vonlanthen, Kurt Elshot, en Victor Sikora werd het geen succes in Breda en zou hij de club na een halfjaar alweer verlaten.

Daarna speelde hij nog anderhalf jaar voor Feyenoord om uiteindelijk in 2007 zijn loopbaan te beëindigen. Tegenwoordig schuift Pierre van Hooijdonk regelmatig aan als analist bij Eredivisie Live of als tafelgast bij Studio Voetbal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *