John Eriksen (1957-2002)

John Eriksen

John Eriksen (20 november 1957 – 12 februari 2002) was een Deense doelpuntenmachine van Roda JC en Feyenoord die vanwege de ziekte van Alzheimer al op 44-jarige leeftijd overleed.

Eriksen debuteerde op 17-jarige leeftijd in het eerste van Svendborg Fb. Trainer Richard Møller Nielsen haalde de aanvaller al gauw naar Odense BK, waar hij direct topscorer werd. In 1979 kwam de Europese interesse op gang. Roda JC wist Eriksen over te halen om naar Kaalheide te komen, ondanks interesse van Charleroi en FC Antwerp.

De eerste maanden stonden nog in het teken van acclimatiseren in het Limburgse land, maar al snel daarna liet hij zien waar hij voor aangetrokken was. In vier seizoenen scoorde hij liefst 80 competitiegoals voor de Koempels. Hij was altijd in beweging, snel en sterk in de kleine ruimte. Niet voor niets was zijn bijnaam ‘de sluipschutter’. Bij Roda voetbalde hij samen met spelers als Martin van Geel, Roger Raeven, Dick Nanninga, Leo Ehlen en Gène Hanssen. Piet de Visser was in die tijd trainer van de club uit Kerkrade.

Ondanks sluimerende interesse van Ajax koos de Deen in 1984 voor Mulhouse, dat uitkwam in de Franse Division 2. Daar scoorde de beweeglijke spits in één seizoen liefst 27 keer. Toen de ambitieuze club alweer niet wist te promoveren, keerde Eriksen, die het niet goed naar de zin had in Frankijk, weer terug naar Nederland. Feyenoord legde in 1985 650.000 gulden voor hem neer.

In Rotterdam ging hij door met scoren. Hij scoorde 22 keer in de Eredivisie, en was daarmee vierde in het topscorersklassement. Zijn verblijf in de Kuip duurde echter maar één seizoen omdat er nieuwe en forse belasting-aanslagen dreigden in de nasleep van een zwart geld-affaire bij Roda JC.

Eriksen tekende in 1986 bij Servette in Zwitserland en zou er later nog bij FC Luzern spelen. Hij werd tweemaal topscorer van de Zwitserse Nationalliga. Eriksen besloot in 1993 zijn professionele carrière bij de club waar hij begon: Svendborg FB. Bijzonder feit aan zijn carrière was dat hij bij elke club uit zijn carrière topscorer werd.

Zijn interlandcarrière was bescheiden, dit kwam mede door grote concurrentie van onder meer Preben Larsen-Elkjaer en Michael Laudrup.  In zeventien interlands scoorde de aanvaller toch zes goals, waaronder een fraaie tijdens het voor de Denen succesvolle WK ’86 tegen West-Duitsland.

De schok was groot toen bleek dat John Eriksen getroffen was door de ziekte van Alzheimer. Het zouden zware jaren worden voor de aanvaller en zijn familie. De laatste drie jaren van zijn leven werd hij verzorgd in een verpleegtehuis in Svendborg. Op 12 februari 2002 overleed de sluipschutter. Hij werd slechts 44 jaar.

Foto – ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *