Dirk Jacobus Willem ‘Dick’ Nanninga (1949 – 2015)

Dirk Jacobus Willem 'Dick' Nanninga (1949 - 2015)

Dirk Jacobus Willem ‘Dick’ Nanninga (17 januari 1949 – 21 juli 2015) is vooral beroemd geworden door zijn goal in de WK finale van 1978.

Nanninga is één van de twee Nederlanders die ooit scoorden in de finale van een WK voetbal. Hij scoorde zes doelpunten in vijftien interlands voor het Nederlands elftal en is topscorer van Roda JC aller tijden. Zijn seizoensrecord (23 goals voor Roda in 31 wedstrijden; 1978/1979) hiel stand tot het seizoen 2011/2012. Sanharib Malki nam toen het record over.

Hij kwam van de Groninger amateurclub Oosterparkers. Trainer Cor van der Gijp haalde hem echter naar BV Veendam, waar hij zo opviel dat hij een jaar later naar Roda JC kon overstappen. Daar speelde hij acht seizoenen. Een transfer naar Ajax ketste jammerlijk af, omdat hij ook een bloemenzaak in Kerkrade had.

Nanninga, een kopsterke spits, maakte zijn debuut in het Nederlands elftal in de oefenwedstrijd tegen Tunesië in de voorbereiding op het WK voetbal 1978. Hij scoorde meteen tweemaal. Dick kreeg een selectie voor het WK en speelde een belangrijke rol in het toernooi. Tijdens de wedstrijd tegen West-Duitsland kwam hij een kwartier voor tijd in de ploeg.

Nog geen vijf minuten later werd hij uit het veld gestuurd, omdat hij de scheidsrechter beledigd zou hebben. Naar eigen zeggen had een andere speler dit echter gedaan. Ondanks de politieke misstanden was Nanninga wel mee gegaan naar Argentinië. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Johan Cruijff. Nanninga was ook niet bevreesd voor de militaire junta in Argentinië. Hij zei hierover: “Die kogels kop ik gewoon terug.”

In de finale tegen gastland Argentinië was Nanninga er weer bij. Na 38 minuten was het 1 – 0 door een goal van Mario Kempes. Nanninga viel in voor Johnny Rep en scoorde acht minuten voor tijd de gelijkmaker. Het was geen kogel maar een granaatinslag toen hij zijn hoofd, hoe kan het ook anders, tegen de bal zette. Daarna kreeg Nederland nog grote kansen, met name Rob Rensenbrink met een bal op de paal (enkele seconden voor het einde van de reguliere speeltijd). In de verlenging kwam de 3 – 1 op het bord voor Argentinië. Genoeg nu daar over…

Na een kort avontuur in Hongkong speelde Nanninga nog vier seizoenen voor MVV. Hij beëindigde zijn carrière op 37-jarige leeftijd in 1986. In de minstens 291 wedstrijden wist Nanninga uiteindelijk 147 maal te doelpunten. Nanninga kreeg na zijn goal op het WK ’78 steeds minder plezier in het voetballen. Hij ging naar eigen zeggen: “liever wc potten verkopen bij Sphinx”. Dit zou hij dan ook nog jaren doen.

In de zomer van 2012 schrok de voetbalwereld op omdat Nanninga in een coma was terecht gekomen. Zijn linker onderbeen moest worden geamputeerd. Hij werd na de operatie in een kunstmatig coma gebracht. Op 13 augustus 2012 meldde zijn zoon aan RTV Noord dat hij uit zijn coma was ontwaakt. Door zijn doorzettingsvermogen overleefde hij deze zware tijd om vervolgens aan zijn revalidatie te kunnen werken.

Dick Nanninga overleed op 21 juli 2015.

(Foto: ANP – Foundation)

Eén reactie

1. Een zeer triest bericht op deze dinsdagochtend. Oud-international Dick Nanninga (66) is overleden. De oud-spits scoorde voor het Nederlands elftal in de WK-finale van 1978 tegen Argentinië.