John Roox (1961)

john-roox

John Roox (28 februari 1961) speelde als doelman het hoogste aantal wedstrijden voor voetbalclub VVV uit Venlo. In de jaren tachtig en negentig maakte hij de opkomst en ondergang van VVV mee. Hij stond bekend om zijn onverzettelijkheid en zijn verre uittrappen.

Op 24 augustus 1983 stond Roox, als vervanger voor Gerrit Vooys, voor het eerst onder de lat van de destijds in de eerste divisie spelende club. Al snel groeide hij uit tot de onbetwistbare eerste keus bij de Venlonaren. Hij miste zelfs geen wedstrijdminuut tussen 26 november 1983 en 31 augustus 1989, toen hij zich in de thuiswedstrijd tegen PSV (0-2) geblesseerd moest laten vervangen door Rik Laurs. In totaal zou hij 490 wedstrijden onder de lat staan, meer dan enige andere speler van VVV.

Roox was de doelman in de tweede glorietijd van VVV. De eerste vond plaats in de jaren vijftig en zestig en bracht internationals als Jan Klaassens, Faas Wilkes en Coy Koopal voor. Niet alleen speelde VVV toen mee in de subtop, ook won het in 1959 de enige prijs in zijn clubgeschiedenis: de KNVB-beker. De tweede periode van roem lag in het midden van de jaren tachtig. Het team speelde creatief en snel voetbal met spelers als Remi Reynierse (de architect met het fabelachtig linkerbeen), Jos Luhukay (met snor en hard schot), Stan Valckx (toen nog linkshalf, later verdediger bij Oranje) en Frank Berghuis (de vader van Feyenoorder Steven Berghuis). In ’87 en ’88 eindigde de ploeg als vijfde in de eredivisie.

John Roox blonk ook uit in de wedstrijd die in retroperspectief als een icoon voor deze gloriejaren geldt: de sneeuwwedstrijd tegen Ajax. Op een wit veld en met een oranje bal versloeg VVV de latere landskampioen met 3-0. Ajax bestond uit louter internationals als Wouters, Blind, Bosman, Winter en Rijkaard. Desondanks legden zij het af tegen de spelers van VVV, die beter met de omstandigheden konden omgaan. Na de aftrap door de Prins Jan IV was Ajax de baas, tot Stan Valckx in de 26e minuut de ban brak. Hij schoot een afgeslagen bal met buitenkant rechts feilloos achter Stanley Menzo. Vanaf dat moment ging het publiek achter de ploeg staan en kantelde de wedstrijd. John Roox keerde tot twee keer toe een schot van Rijkaard. Daarna maakten Jos Luhukay en Remi Reynierse de Venlose zegetocht compleet door nog twee keer te scoren.

Dragende spelers vertrokken en in 1989 degradeerde de club al naar de eerste divisie. John Roox pendelde een aantal jaren met zijn club heen en weer tussen ere- en eerste divisie en beleefde in 1993 zelfs een kampioenschap. In het seizoen ‘95/’96 werd hij na twee wedstrijden verhuurd aan Excelsior. Daar maakte een ernstige blessure al na tien wedstrijden een einde aan zijn seizoen. Het seizoen maakte hij af bij eersteklasser Achilles. Daarna keerde hij toch weer terug in het betaald voetbal en stond nog vier jaar onder de lat bij Helmond Sport. Na in totaal 657 wedstrijd betaald voetbal sloot hij zijn carrière af met een laatste jaar (en 28 wedstrijden) in Venlo. John Roox was toen 41 jaar oud.

Na zijn carrière werd John Roox keeperstrainer bij Roda JC en later bij Helmond Sport. Op dit moment vervult hij die functie in De Koel bij VVV. Ook heeft hij een eigen keepersschool.

Dit artikel is geschreven door onze gastschrijver Koen Peeters.

(Foto: ANP)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *