Stan Valckx (1963)

Stan Valckx

Stan Valckx (20 oktober 1963) was een vertrouwd gezicht in het Nederlandse voetbal van de jaren ’80 en ’90. De Limburger speelde bij VVV, PSV en Sporting Lissabon en was ook Oranje-international.

Valckx brak tijdens het seizoen 1983/84 door in stadion de Koel, bij VVV. Met de Venlonaren maakte hij onder trainer Jan Reker een uitstekend tijdperk door. Hij speelde samen met spelers als John Roox, Remy Reijnierse, Frans Nijssen, Ger van Roosmalen en John Lammers en werd tweemaal vijfde met de Limburgse club, De club die in die periode ‘Centurion Akku’ als shirtsponsor had. Onvergetelijk was de sneeuwwedstrijd tegen Ajax in stadion de Koel op 15 februari 1987. Ajax, met onder meer Frank Rijkaard en John van ‘t Schip in de gelederen, werd met 3-0 afgedroogd door een ontketend VVV.

In 1988 haalde Guus Hiddink Stan Valckx, die op meerdere posities uit de voeten kon, naar PSV. Hoewel hij geen onomstreden basisspeler was, speelde hij de meeste wedstrijden mee. Van zijn periode in Eindhoven was bekend dat hij goed bevriend raakte met vedette Romario. Hij is zelfs nog een keer bij de Braziliaan op vakantie geweest naar de Copacabana.

In 1992 werd Stan Valckx getransfereerd naar de ‘Leeuwen’ van Sporting Lissabon. Waar hij zou samenwerken met wijlen trainer Bobby Robson, met wie hij bij PSV ook twee jaar had samengewerkt. Maar na twee jaar keerde hij toch weer terug naar PSV. Hier zou hij opnieuw spelen onder Bobby Robson, die op dat moment voor de tweede maal trainer was in de lichtstad. Bij PSV zou Valckx zijn professionele voetbalcarrière beëindigen in 2000.

Valckx stond bekend als een echte Bourgondiër. Gaf ruiterlijk toe dat hij de avond voor de wedstrijd op stap ging, maar stond er wel weer als het moest. Daarnaast was hij een keiharde en onverzettelijke speler, hij speelde ooit bijvoorbeeld acht wedstrijden achtereen met een gebroken middenvoetsbeentje. Ook had Valckx een bloedhekel aan scheenbeschermers, laaghangende kousen waren een van zijn handelsmerken.

Stan Valckx speelde 20 interlands voor Oranje, waaronder tijdens het WK 1994, en werd technisch directeur van het Poolse Wisla Krakov. Ook was hij TD bij Anorthosis Famagusta en is tegenwoordig clubloos.

(Foto ANP – Foundation)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *