Stanley Menzo (1963)

Stanley Menzo

Stanley Menzo (15 oktober 1963) hield het doel schoon voor Ajax, HFC Haarlem, PSV, Lierse SK, het Franse Girondins de Bordeaux, nogmaals Ajax en AGOVV.

Menzo speelde in zijn carrière meer dan 350 wedstrijden op het hoogste niveau. Dit voornamelijk voor Ajax, maar pikant genoeg ook 15 potjes voor PSV. Menzo kwam zes keer uit voor het Nederlands Elftal, waar hij in zijn beste tijd Hans van Breukelen voor zich had. Toen deze stopte werd Menzo eerste keeper, maar hij verloor al snel zijn plaats aan Ed de Goeij van Feyenoord.

Stanley Menzo was in 1989 één van de voetballers die met het Kleurrijk Elftal een toernooi in Suriname zouden spelen. Hij en Hennie Meijer vlogen niet met de grote groep mee maar namen een eerdere vlucht; zo ontsnapten beiden aan de SLM-ramp.

Bij Ajax startte Menzo en kreeg het voor mekaar eerste keeper te worden. Hij was voor het eerst in het betaalde voetbal te bewonderen op 11 september 1983 (FC Den Bosch-Haarlem). Haarlem had hem namelijk uit Amsterdam gelokt en hem gehuurd. In negen wedstrijden bewees Menzo een keeper te zijn die kon mee voetballen. Trainer Johan Cruyff was het die daarom in hem geloofde; 249 wedstrijden voor Ajax waren het gevolg.

Menzo was eigenlijk (één van) de eerste mee voetballende keepers en zette daar mee een trend die tot vandaag wordt verwacht. Daarnaast was Menzo mentaal niet de sterkste, want anders..!? En ook zijn felgroene en gele keeperspakken moeten zijn benoemd als we het hebben over Stanley Menzo.

Wie herinnert zich niet de blunder van Menzo tegen AJ Auxerre? Wie ziet niet meer voor zich hoe de corner vanaf links over Menzo, die net een stap naar voren had gezet, heen de goal in dwarrelde? En wie had er geen medelijden met deze sympathieke doelman? Een eigen doelpunt en schuld aan een andere leverde een 4-2 verlies, uitschakeling en een uiteindelijk plek op de bank op. Zelfs de scheidsrechter kon de onfortuinlijke Menzo niet troosten..

Stanley raakte zijn plaats kwijt aan Edwin van der Sar, achteraf geen schande, en vertrok in 1994 naar PSV. Ook hier raakte hij snel zijn basisplek kwijt, nu aan Ronald Waterreus. Na twee seizoenen en 15 wedstrijden toog Menzo naar het Belgische Lierse SK. Onder leiding van oud-PSV’er Eric Gerets werd hij meteen kampioen van België.

Een uitstapje naar het Franse Girondins de Bordeaux was niet succesvol. Want na een half seizoen keerde Menzo weer terug naar Lierse. Nu won hij onder leiding van Walter Meeuws de Belgische beker. In 1999 keerde hij weer terug bij Ajax, waar hij in 2001 zijn professionele carrière moest afsluiten vanwege een blessure.

Na zijn professionele carrière te hebben beëindigd in juni 2001, ging Stanley Menzo keepen bij de ambitieuze amateurs van AGOVV, waarmee hij ook kampioen werd van de hoofdklasse C en later ook nog algeheel amateurkampioen van Nederland werd. Aan het einde van het seizoen 2001-2002 vertrok trainer Peter Bosz en werd Stanley Menzo voor het seizoen 2002-2003 naast keeper ook benoemd als de nieuwe trainer van de club uit Apeldoorn.

Meerdere clubs volgden die training kregen van Stanley Menzo: AFC, keeperstrainer Nederlands Elftal, AGOVV, FC Volendam (Titel Jupiler League), SC Cambuur, Vitesse, oude bekende Lierse SK en in 2014 wederom AFC uit Amsterdam.

(Foto: ANP – Hans Steinmeier)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *