Jorge Campos Navarrete (1966)

Jorge Campos

Jorge Campos Navarrete (15 oktober 1966) was letterlijk en figuurlijk een kleurrijke keeper uit Mexico. Campos heeft als keeper 38 doelpunten op zijn naam staan.

Hij is één van de meest bekende Mexicaanse spelers uit de jaren negentig. Campos was een excentrieke keeper, bekend om zijn acties buiten het strafschopgebied, zijn atletische stijl en zijn opvallend gekleurde kleding. Hij was klein voor een keeper (1,75 meter), maar wist dit te verbergen door zijn snelheid en bekwaamheid in het doel.

Ook als spits deed Campos het niet onverdienstelijk. Bij zijn clubs begon hij vaak als keeper en werd hij als spits ingezet als zijn ploeg achterstond. Op deze manier heeft hij maar liefst 38 goals gemaakt, waarmee hij de op drie na meest scorende keeper ooit is. Alleen Rogério Ceni, José Luis Chilavert en René Higuita gaan hem voor. Campos kreeg soms het rugnummer 9 van zijn club, een nummer dat meestal een aanvaller als drager heeft. Vreemd genoeg speelde hij vaker als spits met nummer 1 en als keeper met nummer 9 dan andersom.

Campos startte zijn carrière in 1989 bij Pumas UNAM in Mexico. Op dat moment was Adolfo Rios eerste doelman van de club, maar omdat Campos graag in het eerste elftal wilde spelen, vroeg hij of hij als spits gebruikt kon worden. De trainer ging akkoord en in zijn eerst seizoen scoorde Campos 14 goals en deed hij zelfs mee om de topscorerstitel.

Tijdens het seizoen dat volgde werd Campos eerste keeper en in 1990/91 werd hij kampioen van Mexico. In 1997 scoorde Campos zelfs via een omhaal voor zijn club CF Atlante. In 1997 werd hij nogmaals kampioen, deze keer met Cruz Azul. Hier was hij tweede keeper, achter Óscar Pérez en werd hij meestal als invaller in de spits gebruikt.

Jorge Campos nam als eerste keeper van Mexico deel aan de WK’s van 1994 en 1998. In totaal speelde hij 130 interlands voor zijn land. In 1999 werd zijn vader ontvoerd, waarop Campos van een toernooi terugkeerde naar Mexico. Nadat hij gestopt was met voetballen kreeg Campos een baan als assistent trainer van Ricardo Lavolpe, de voormalig bondscoach van Mexico. Hij was ook assistent van Mexico tijdens het WK 2006. Momenteel heeft Campos een fastfood restaurant: Sportortas-Campos.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *