José Luis Chilavert (1965)

José Luis Chilavert

José Luis Félix Chilavert González (27 juli 1965) was een Paraguayaanse doelman die voornamelijk in Zuid-Amerika actief was. De goalie stond bekend om zijn vele doelpunten. Vaak scorend uit strafschoppen en vrije trappen, maar ook om zijn soms bizarre en driftige gedrag op het veld.

Start

Voorop staat dat Chilavert een geweldig doelman was, die in 1995, 1997 en 1998 Wereldkeeper van het Jaar is geworden. 74 maal kwam hij uit voor de nationale ploeg van Paraguay. Hierbij scoorde hij achtmaal.

Chilavert startte zijn loopbaan bij het bescheiden Sportivo Luqueno, waar hij al op zeventienjarige leeftijd debuteerde. De doelman maakte direct indruk en via een korte periode bij Guaraní kwam Chilavert in 1985 bij het grote San Lorenzo te voetballen. In Buenos Aires speelde Chilavert vier seizoenen, maar tot scoren kwam de doelman niet.

In de voorgaande jaren had hij het net al wel gevonden; de teller stond op vijf doelpunten. In 1988 verliet Chilavert de Argentijnse hoofdstad zonder een prijs te winnen en trok naar Europa. Het Spaanse Real Zaragoza trok de doelman aan. Na drie jaar besloot Chilavert weer terug te keren naar Buenos Aires, maar ditmaal tekende hij een contract bij Vélez Sarsfield.

Wereldbeker

Dit werd de meest succesvolle periode van de doelman, zowel individueel als in teamverband. Viermaal werd Chilavert landskampioen, de Copa Libertadores werd gewonnen en ook de Wereldbeker voor Clubteams werd in de wacht gesleept door in de finale het grote AC Milan met spelers als Dejan SavićevićMarcel DesaillyZvonimir Boban en Paolo Maldini te verslaan.

Hattrick

Daarnaast werd José Luis Chilavert in 1995, 1997 en 1998 ook nog eens Werelddoelman van het Jaar en was hij in 1999 de eerste doelman die het voor elkaar kreeg een hattrick te scoren. In 2001 nam Chilavert na tien seizoenen afscheid van Vélez Sarsfield om het nog een keer in Europa te proberen. Bij RC Strasbourg wint hij in 2001 nog de Coupe de France, maar daarna is het beste er wel vanaf. Via een korte periode bij Peñarol uit Uruguay, sluit Chilavert zijn loopbaan af bij de club waar hij een wereldster werd: Vélez Sarsfield.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *