Josef ‘Jupp’ Kaczor (1953)

Josef ‘Jupp’ Kaczor

Josef ‘Jupp’ Kaczor (23 maart 1953) was de eerste ’echte’ Duitser in het shirt van Feyenoord. Was aanvaller van origine die verder alleen speelde voor Duitse clubs.

De Duitser Kaczor begon zijn professionele loopbaan in zijn vaderland. Bij VFL Bochum stond hj van 1974 tot en met 1981 onder contract. Hij liet hier 142 wedstrijden na waarbij hij 51 maal het doelnet wist te vinden. Dit leverde hem een opmerkelijke transfer op naar Feyenoord.

In tegenstelling tot de mensen in Rotterdam zullen maar weinig Duitsers weten dat  Josef ‘Jupp’ Kaczor in Nederland speelde van februari 1981 tot en met september 1983. Dat heeft misschien ook wel te maken met het feit dat hij in de Kuip nooit de doelpuntenmachine werd, die manager Peter Stephan destijds in hem zag. Waar Kaczor voor VfL Bochum maar liefst 51 keer raak mikte in 142 wedstrijden in de Bundesliga, zette hij in Rotterdam ‘slechts’ 15 treffers achter zijn naam.  Overigens ook in slechts 39 competitiewedstrijden.

Feyenoord heeft nooit de echte Jupp Kaczor gezien. In Duitsland speelde Josef van 1974 tot 1977 veelbelovend. Hij was onbevangen en het interesseerde hem werkelijk niets of hij tegen Franz Beckenbauer of Berti Vogts moest spelen. Kaczor acteerde als een typische Nederlandse aanvaller. Op techniek. Maar zijn beenbreuk tegen Borussia Mönchengladbach heeft letterlijk veel kapotgemaakt.

Keeper Wolfgang Kneib van ‘de Borussen’ brak het bot van de aanvaller, maar de artsen bleken nog meer schade aan te richten. De operatie werd een half jaar uitgesteld, maar bleek uiteindelijk toch onvermijdelijk. Pas anderhalf jaar na de botsing kon Kaczor weer spelen.

Zijn start bij Feyenord was prima. Op 1 maart 1981 voorkwam de spits een gevoelige nederlaag tegen Go Ahead Eagles (2-2). Feyenoord had in die tijd een groep met leuke spelers zoals Pierre Vermeulen, Bennie Wijnstekers en Andrej Jeliazkov. Later kwam daar het grote talent Ruud Gullit nog bij. Die had Feyenoord weggeplukt bij Haarlem. Blessureleed voorkwam een Duitse heldenstatus voor Kaczor in de Kuip. Kaczor kampte tijdens zijn verblijf in Rotterdam met een hardnekkige enkelkwetsuur.

In september 1982 verhuurde Feyenoord hem aan Eintracht Frankfurt waar Josef ‘Jupp’ Kaczor na slechts 15 competitiewedstrijden en één doelpunt besluit te stoppen.

Josef ‘Jupp’ Kaczor had ook nog jongere broer in de voetballerij: Edmund. Josef Kaczor werkt tegenwoordig bij de Volksbank in het Duitse Unna en woont in het plaatsje Welver.

(Foto: Wikipedia)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *