Julien Escudé (1979)

Julien Escudé

Julien Escudé (17 augustus 1979) is dertienvoudig international. Escudé stond verder op de loonlijst van AS Cannes, Stade Rennais, AFC Ajax, Sevilla FC en Besiktas JK. Wij kennen hem vooral van zijn periode bij Ajax.

Signalement

Linksbenig, 184 cm lang, een matje in de nek, een baardje en verdediger; het was het signalement van Escudé rond de eeuwwisseling. Julien Escudé speelde van 1998 tot en met 2014 voor achtereenvolgens AS Cannes, Stade Rennais, AFC Ajax, Sevilla FC en Besiktas JK. Ook maakte hij van 2006 tot en met 2010 dertien keer deel uit voor ‘Les Bleus’, het Franse voetbalelftal. Ook is hij een broer van voormalig proftennisser Nicolas Escudé.

Verdediger Julien Escudé begon met professioneel voetballen bij de Franse club A.S. Cannes in 1988. Een seizoen later vinden we hem terug op de loonlijst van Stade Rennais. Beide clubs toentertijd uitkomend op het hoogste niveau in Frankrijk: Ligue 1.

Ajax

In de zomer van 2003 maakte Escudé de overstap van Stade Rennes naar Ajax. De beoogde opvolger van Christian Chivu werd de eerste Fransman in Amsterdamse dienst. Het paste in zijn ontwikkeling om naar een grotere club te gaan en zich in de kijker te spelen van toenmalig bondscoach van Frankrijk, Jacques Santini. Julien debuteerde voor Ajax in de Champions League-voorronde wedstrijd bij Grazer AK op 12 augustus 2003 (1-1). Op 22 februari 2004 scoorde hij zijn eerste doelpunt voor de club, thuis tegen FC Twente (1-0).

Rafaël van der Vaart, Wesley Sneijder en Zlatan Ibrahimovic waren de grootste aanstormende talenten waarmee Escudé een team vormde. En met ervaren klasbakken als Jari Litmanen, Tomáš Galásek Nigel de Jong en Maxwell, was er een mooie mix. Vier seizoenen bleef de centrale verdediger actief bij Ajax, maar zijn Roemeense voorganger kon hij niet helemaal doen vergeten. Het stokte bij 61 wedstrijden (6 goals).

Spanje

Op 18 januari 2006 werd bekend dat Escudé vertrok naar Sevilla FC. Ajax kreeg naar verluidt zo’n 1,5 miljoen euro voor Escudé, die een contract tekende voor 3,5 jaar. Het werd geen onverdeeld succes: basisklant Escudé won meteen maar mooi even met Sevilla de Europa League. We schrijven 10 mei 2006, 20.45 uur, Philips Stadion Eindhoven. Sevilla, met Escudé in de basis, begon de 36e finale in de geschiedenis van de UEFA Cup tegen Middlesbrough. Twee maal drie kwartier en een kwartier rust later stond er een eclatante 4-0 overwinning voor Escudé en zijn teammakkers op het scorebord.

In Spanje speelde hij uiteindelijk zeven jaar. Daar was Escudé bijna altijd basisspeler, maar toch koos hij voor een avontuur in Turkije. Hij was transfervrij en ging in 2012 spelen bij Besiktas JK. Dit leidde tot twee goals en 25 wedstrijden in twee seizoenen. Escudé maakte op 3 september 2014 bekend dat hij zijn carrière als profvoetballer zou beëindigen. Het was voor Escudé genoeg geweest, ‘fin de carrière’.

Les Bleus

In maart 2005 werd Escudé’s doel bewaarheid: hij werd opgeroepen om voor zijn land uit te komen. Dit was in de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Zwitserland en Israël. Tot een debuut kwam het tijdens deze twee wedstrijden niet. Op 11 oktober 2006 maakte Escudé dan wel eindelijk zijn debuut. Dit was in een EK-kwalificatiewedstrijd tegen de Faeröer eilanden (5-0 winst). Hij speelde vervolgens in totaal drie kwalificatiewedstrijden mee voor het EK 2008, maar behoorde niet tot de EK-selectie.

Op 18 november 2009 brak Escudé, in de tiende minuut, zijn neus in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Ierland. Hij speelde in vier kwalificatiewedstrijden mee voor het WK 2010, maar ging opnieuw niet mee naar het eindtoernooi. Hiermee is dan ook het hele verhaal verteld van de international Escudé.

Restaurant SQD

Na zijn loopbaan opende Escudé een restaurant in Madrid genaamd “SQD‘ (Hint: spreek het eens uit). Dit nadat een fan hem zo had genoemd. Dit was ook de naam die op zijn shirt stond toen Julien ‘SQD’ Escudé uitkwam voor Sevilla.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *