Christian Chivu (1980)

Christian Chivu

Christian Chivu (26 oktober 1980) was een sierlijke en spijkerharde Roemeense verdediger die via Ajax uitgroeide tot een topverdediger van AS Roma en Internazionale.

De linksbenige verdediger werd door technisch directeur Danny Blind en trainer Jan Wouters in de herfst van 1999 als groot talent van Universitatea Craiova naar Ajax gehaald. Zijn eerste stappen in Amsterdam kwamen nauwkeurig aan de orde in de dramatische reportage ‘Daar hoorden zij engelen zingen’.

Chivu maakte als linksback zijn basisdebuut tijdens de UEFA Cup-wedstrijd tegen Hapoel Haifa. Dit in een achterhoede met John Nieuwenburg, Aron Winter en Frank Verlaat. De wedstrijd leverde een 0-3 winst op door goals van Nikos Machlas, Richard Knopper en Michael Laudrup. Maar het was een spaarzaam hoogtepunt van de Amsterdammers in die tijd.

Chivu was terechtgekomen in een zwalkend elftal dat ondanks de behoorlijk grote namen maar niet los wilde komen. De piepjonge Roemeen moest zelf ook behoorlijk wennen. Binnen een half jaar had hij namelijk al vier keer de rode kaart te pakken. Na een wilde charge op Graafschap-speler Zico Tumba in februari 2000 vond de geplaagde trainer Jan Wouters het genoeg: “Het wordt tijd dat hij het gaat leren.”

Met die leerschool kwam het wel goed, al zou Wouters dat niet meer meemaken. De oefenmeester zag zichzelf in 2000 op straat gezet door directeur Frank Kales. Chivu groeide al snel uit tot een van de absolute leiders van het elftal. Ook eigende hij zich een plek toe in het hart van de verdediging. Chivu had alle eigenschappen die een topverdediger moet hebben. Hij kon een spits uitschakelen, was spijkerhard en opbouwend sterk. Met zijn heerlijke linker schoot hij bovendien regelmatig een vrije trap in de touwen.

De Roemeen werd – als aanvoerder – kampioen met Ajax in 2002. Ook de KNVB Beker en de Super Cup kwamen dat jaar in de prijzenkast. Onder leiding van trainer Ronald Koeman was Ajax een fris en fruitig elftal. Zeker ook door talenten als Rafael van der Vaart, Zlatan Ibrahimovic en Wesley Sneijder en niet te vergeten mentor Jari Litmanen. In 2003 behaalde Chivu met zijn teamgenoten zelfs de kwartfinale van de Champions League.

Zoals bij de meeste talentvolle voetballers in Nederland kon ook Christian Chivu de verleidingen van een grotere voetbalcompetitie niet weerstaan. Voor 18 miljoen euro tekende hij in de zomer van 2003 bij AS Roma. In de Italiaanse hoofdstad zou hij vier jaar voetballen. In 2007 vertrok hij naar Internazionale. Met de Nerrazzuri zou hij diverse malen Italiaans kampioen worden. Toch zou Chivu nooit uitbreken tot de absolute ster die velen in hem zagen. Dit had niet zozeer met zijn voetbalkwaliteiten, als wel met blessures te maken. Zo liep hij ooit een schedelbreuk op, waardoor hij met een helm moest spelen.

Diverse malen was er sprake van dat Christian Chivu terug zou keren naar Amsterdam om voor Ajax te spelen. Om uiteenlopende redenen is dit niet gebeurd. Zo bleef de wederzijdse liefde tussen de Roemeen en Ajax beperkt tot één voetbalperiode.

In januari 2014 was de 75-voudig Roemeens international zijn blessures zat en zette hij een punt achter zijn carrière. In maart werd het contract met Inter definitief verbroken.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *